Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Sliva - Prunus domestica
Pri nas so čačanska rodna, čačanska najbolja, nekaj domačih ( = bistrica / požegača / madžarka), par top taste, par starih trnosljev in ena aprimira. Pred zimo sem dodal še koreninskega divjaka od Mil, ki je, upam, srbska belošljiva.
Vse so na odprti legi, zelo izpostavljene mrazu in vetru. Te dni obe čačanki po malem odpirata prve cvetove, par jih je pa tudi na beli. Tako da če bi zdaje že hotel kaj impresivnega poslikati, bi lahko kvečjemu črni trn... No, saj on je nekako pradedek današnjih sliv.Nazadnje urejal/a crtj 01 Apr 2016 22:54; skupaj popravljeno 1 krat
Vse so na odprti legi, zelo izpostavljene mrazu in vetru. Te dni obe čačanki po malem odpirata prve cvetove, par jih je pa tudi na beli. Tako da če bi zdaje že hotel kaj impresivnega poslikati, bi lahko kvečjemu črni trn... No, saj on je nekako pradedek današnjih sliv.Nazadnje urejal/a crtj 01 Apr 2016 22:54; skupaj popravljeno 1 krat
-
- Prispevkov: 5228
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Sicer ne v Podgradu, temveč malo kasneje, vendar ja, to je ista zgodba in najbrž isto matično drevo.
Na belošljivo sem pomislil glede na to, kako jo je Mil opisala in kar sem prej bral o srbskih sortah za žganje.
Lahko pa seveda obstaja še XX drugih sort slive, ki bi tudi ustrezale Milinemu opisu in za katere sploh ne vem
Na belošljivo sem pomislil glede na to, kako jo je Mil opisala in kar sem prej bral o srbskih sortah za žganje.
Lahko pa seveda obstaja še XX drugih sort slive, ki bi tudi ustrezale Milinemu opisu in za katere sploh ne vem
Lani sem jaz našel te slive. Mislim da se jim reče krehelj, Nemci jim pa rečejo Kriechen-Pflaume oz. Hafer-Pflaume.
Je bolj ali manj divja vrsta slive. Ne gre od koščice, meso je sladko. Cveto pozno(te dni bodo začele cveteti), drevo ne zraste visoko(bi rekel do 3, max 4 m). Je zelo rodna in zori konec avgusta. Zelo verjetno bi bila primerna za žganje.
Mislim, da bi to lahko bila kar dobra podlaga za slive in tudi marelice. Zagotovo mnogo boljša od mirabolane.
Plodovi pa so takšni
Je bolj ali manj divja vrsta slive. Ne gre od koščice, meso je sladko. Cveto pozno(te dni bodo začele cveteti), drevo ne zraste visoko(bi rekel do 3, max 4 m). Je zelo rodna in zori konec avgusta. Zelo verjetno bi bila primerna za žganje.
Mislim, da bi to lahko bila kar dobra podlaga za slive in tudi marelice. Zagotovo mnogo boljša od mirabolane.
Plodovi pa so takšni
crtj: take bele slive smo imeli na moji rojstni domačiji. Lahko, da so dobre za žganje, ker so zelo sladke, okus malo vleče na marelico. Ne spomnim se, da bi iz njih kdaj kuhali žganje, saj so rodile enkrat julija, ko še ni bilo drugega sadja in smo vse sproti pojedli. Če bi imela dovolj prostora, bi bila obvezno tudi na mojem sadnem vrtu.
Zanimivost: samo tej smo rekli sliva, modre so bile vse češpe.
Zanimivost: samo tej smo rekli sliva, modre so bile vse češpe.