JABOLČNI KIS
-
- Prispevkov: 8209
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Ja, gotovo je. Kar sem hotela povedati je (po mojem), da se z zorenjem procesi v kisu umirjajo in na koncu verjetno tudi povsem umirijo (?). Tak zrel kis je stabilen in se verjetno tudi razkisa ne več. No, mogoče se motim. Bodo drugi z večjo kilometrino povedali...
Tonček, ali se na tvojem 10let starem kisu, če je v stiku z zrakom, še pojavlja klobuk?_________________naredimo svet lepši
Tonček, ali se na tvojem 10let starem kisu, če je v stiku z zrakom, še pojavlja klobuk?_________________naredimo svet lepši
-
- Prispevkov: 706
- Pridružen: Pe Okt 07, 2016 2:00 am
No, tako pa kis delamo mi:
5 kg zmletih čistih in opranih jabolk sorte bobovec
5 l mlačne vode
20 dkg sladkorja
vse skupaj dobro zmešamo.
Pustimo 4 dni pri miru.
Nato premešamo.
Pustimo 3 dni na miru, nato premešamo.
pa še 3
pa še 3
pa še 3
pa še zadnje tri dni.
Nato ne mešaš več, pustiš počivat, da se naredi klobuk.
Po 6 tednih počivanja klobuk posnamemo, precedimo skozi krpo.
Kis je pripravljen za uživanje, je pa boljši, če kakšne pol leta stoji.
Receptov je veliko.....
5 kg zmletih čistih in opranih jabolk sorte bobovec
5 l mlačne vode
20 dkg sladkorja
vse skupaj dobro zmešamo.
Pustimo 4 dni pri miru.
Nato premešamo.
Pustimo 3 dni na miru, nato premešamo.
pa še 3
pa še 3
pa še 3
pa še zadnje tri dni.
Nato ne mešaš več, pustiš počivat, da se naredi klobuk.
Po 6 tednih počivanja klobuk posnamemo, precedimo skozi krpo.
Kis je pripravljen za uživanje, je pa boljši, če kakšne pol leta stoji.

Treba je it v naravo.
borutl

borutl
-
- Prispevkov: 969
- Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am
- Kraj: radovljica
- Kontakt:
-
- Prispevkov: 5336
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
-
- Prispevkov: 8209
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Drugo letošnjo "rundo" sem nastavila 4.11. V 10L buč sem natočila cca 8L jabolčnega soka (pravijo, da posode ne smemo napolniti do vrha, ker lahko drugače med vretjem tekočina uhaja) in ga postavila poleg radiatorja, da mu je vsaj malo toplo. Včeraj zvečer (3 dni po začetku), se je pokrovček v vehi dvignil in izhajali so mehurčki. Torej se je alkoholno vrenje začelo. Čez noč se je pokrovček spet spustil-izgleda, da je ponoči prehladno in v soku ni kakšnega burnega dogajanja.
_________________naredimo svet lepši

- Peter
- Prispevkov: 719
- Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am
- Kraj: Lucija