Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Sušenje kakijev
Naj omenim, da sem lansko leto sušil v večini skrajno umeden kaki, takšen, ki je že mejil na tekoče stanje. Muka kristusova in mega packarija, ampak me je v to prisilila situacija.
Rezultat je bil po okusu neprimerljivo boljši od tistega nekaj povsem trdega, recimo temu testnega vzorca. Pač zanimalo me je kaj nastane iz opcije A in B.
Še huje pa je, ko dobim v dar "lepe" kakijeve krhlje, ker tisto pa je dejansko neokusno, prazno, ...nekje minuto po prežvečenju se zazna mokasto sladkast okus.
Moj zaključek je.
Ko se suši cele plodove ti naravno zorijo do nekega njihovega maksimuma in rezulatat je verjetno najboljši od najboljšega. Se mi zdi, da je mfrancova lanska izkušnja z od zrelosti odpadlimi plodovi iz drevesa nekje v tem rangu. Ampak to doma človek težko realizira zaradi večih pogojev, ki jih na našem področju enostavno ni.
Sušenje narezanih plodov v el. sušilcih in podobnem pa da najboljše rezultate z ravno prav umedenimi plodovi. Če poizkusim opisati točko optimalne zrelosti, potem bi bil to trenutek, ko meso prehaja iz želatinastega v mehko želatinasto. Tako nekako in če bo še kdaj naneslo, da ga bom sušil, potem bo to recept katerega se bom držal.
Sicer pa je podobno tudi pri drugem sadju.
Jabolka morajo biti ravno prav zrela, da je prisotna tako kislina kakor sladkor. To pomeni, da morajo odležati vsaj par tednov.
Še bolj natančne pa so hruške, ki dajo nebeški rezultat ko so na meji med še čvrstim in tekočim.
Vseeno pa, uživajte v svojem pridelku, pa kakršenkoli že je. Izpod lastnih rok je vsekakor najvrednejši. (ovrednotena subjektivnost )
Rezultat je bil po okusu neprimerljivo boljši od tistega nekaj povsem trdega, recimo temu testnega vzorca. Pač zanimalo me je kaj nastane iz opcije A in B.
Še huje pa je, ko dobim v dar "lepe" kakijeve krhlje, ker tisto pa je dejansko neokusno, prazno, ...nekje minuto po prežvečenju se zazna mokasto sladkast okus.
Moj zaključek je.
Ko se suši cele plodove ti naravno zorijo do nekega njihovega maksimuma in rezulatat je verjetno najboljši od najboljšega. Se mi zdi, da je mfrancova lanska izkušnja z od zrelosti odpadlimi plodovi iz drevesa nekje v tem rangu. Ampak to doma človek težko realizira zaradi večih pogojev, ki jih na našem področju enostavno ni.
Sušenje narezanih plodov v el. sušilcih in podobnem pa da najboljše rezultate z ravno prav umedenimi plodovi. Če poizkusim opisati točko optimalne zrelosti, potem bi bil to trenutek, ko meso prehaja iz želatinastega v mehko želatinasto. Tako nekako in če bo še kdaj naneslo, da ga bom sušil, potem bo to recept katerega se bom držal.
Sicer pa je podobno tudi pri drugem sadju.
Jabolka morajo biti ravno prav zrela, da je prisotna tako kislina kakor sladkor. To pomeni, da morajo odležati vsaj par tednov.
Še bolj natančne pa so hruške, ki dajo nebeški rezultat ko so na meji med še čvrstim in tekočim.
Vseeno pa, uživajte v svojem pridelku, pa kakršenkoli že je. Izpod lastnih rok je vsekakor najvrednejši. (ovrednotena subjektivnost )
... aja, lupine.
Mislim si, da je to nekakšen koncentrat prehranskih vlaknin, grenčin, specialni sladkorjev in še čuda neke skrite vrednosti.
Kje se to kupi?
Kaj jaz vem, recimo, da jih zmelješ in posuješ po čem, kjer prija sladko, sadno, ...
Recimo na kavo s smetano, na skuto, ki je na kruhu, sladoled, ... To potem poslikaš, objaviš na instagramu in počakaš da "svet" ponori za suhimi kakijevimi lupinami.
Klinc pa kaki, sedaj so lupine in.
Mislim si, da je to nekakšen koncentrat prehranskih vlaknin, grenčin, specialni sladkorjev in še čuda neke skrite vrednosti.
Kje se to kupi?
Kaj jaz vem, recimo, da jih zmelješ in posuješ po čem, kjer prija sladko, sadno, ...
Recimo na kavo s smetano, na skuto, ki je na kruhu, sladoled, ... To potem poslikaš, objaviš na instagramu in počakaš da "svet" ponori za suhimi kakijevimi lupinami.
Klinc pa kaki, sedaj so lupine in.
Jaz sem ravno dal drugo rundo na sušenje, nekateri so bili že malce mehki-kar je predstavljalo rahel problem pri luplenju, vsi pa še vedno trpki-fuj.
Mogoče pride na vrsto še tretja runda sušenja, z omedenimi, vendar takrat jih ne bom lupil
Vsekakor pa bom drugo leto poskusil posušiti še kakšnega "zelenca", saj kolikor berem tukaj, sušijo tudi take, pa da vidim.
Ko sem še enkrat poskusil olupljen in neolupljen krhelj, nisem opazil kakšne večje razlike v okusu, zato bom verjetno v prihodnosti sušil kar neolupljene.
Ja lupine Upam da zorenje v kozarcu izniči tisto trpkost, pa da jih lahko nekako uporabim.
V planu je bilo mletje ja, na kosmiče in nekaj v prah, za v čaj, pa kot posip....No bomo videli, upam da se "osladijo".
juglans, saj svet bi norel tudi za suhimi kakiji. pa ne vem ali se jih da sploh kupiti v trgovini?
Mogoče pride na vrsto še tretja runda sušenja, z omedenimi, vendar takrat jih ne bom lupil
Vsekakor pa bom drugo leto poskusil posušiti še kakšnega "zelenca", saj kolikor berem tukaj, sušijo tudi take, pa da vidim.
Ko sem še enkrat poskusil olupljen in neolupljen krhelj, nisem opazil kakšne večje razlike v okusu, zato bom verjetno v prihodnosti sušil kar neolupljene.
Ja lupine Upam da zorenje v kozarcu izniči tisto trpkost, pa da jih lahko nekako uporabim.
V planu je bilo mletje ja, na kosmiče in nekaj v prah, za v čaj, pa kot posip....No bomo videli, upam da se "osladijo".
juglans, saj svet bi norel tudi za suhimi kakiji. pa ne vem ali se jih da sploh kupiti v trgovini?
mfranc je napisal/a: |
Evo, ravno takle sušilnik imamo (samo brez: Gorenja ), ni kaj, mogoče za probo nasušim še letos eno "promocijsko" količino . Magnolija, kako pa si dodajala čili? |
Čili sem narezala na drobno in ga potresla po vsakem pladnju, zadeva je resnično dobra, ljubiteli pekočega smo bili navdušeni.
Letos ne bomo nič sušili, zmrzal je vse odnesla.
Uspeli so le štirje plodovi._________________http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
(klik na črno polje)
Lp Magnolija
Tole sušenje celih kakijev mi je seglo v srce .
Sploh Hoshigaki izvedba je zanimiva, verjamem, da je rezultat "vanzemaljski"
Tale članek je na forumu nalimal Battagelli http://www.delo.si/prosti-cas/kulinarika/franco-giassi-kralj-kakijev-janko-brajnik-dela-najboljse-hoshigakije-na-svetu.html
Govori sicer o zračnem sušenju, za katerega nima vsakdo možnosti; mogoče pa bi se ga dalo malo prilagoditi .....
Malo še premislim vse skupaj in se izobrazim, drugo leto pa poskusim, če bo le primerna sezona.
Tale video mi je čudovit, ko na koncu en posušen (pravzaprav polposušen?) kaki prereže na pol https://www.youtube.com/watch?v=Fn6ZG8nOIJ4 njami, njami _________________mfranc
Sploh Hoshigaki izvedba je zanimiva, verjamem, da je rezultat "vanzemaljski"
Tale članek je na forumu nalimal Battagelli http://www.delo.si/prosti-cas/kulinarika/franco-giassi-kralj-kakijev-janko-brajnik-dela-najboljse-hoshigakije-na-svetu.html
Govori sicer o zračnem sušenju, za katerega nima vsakdo možnosti; mogoče pa bi se ga dalo malo prilagoditi .....
Malo še premislim vse skupaj in se izobrazim, drugo leto pa poskusim, če bo le primerna sezona.
Tale video mi je čudovit, ko na koncu en posušen (pravzaprav polposušen?) kaki prereže na pol https://www.youtube.com/watch?v=Fn6ZG8nOIJ4 njami, njami _________________mfranc
-
- Prispevkov: 5227
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Zanima me, če kdo morda suši cele, tako kot v spodnjem videu?
https://www.youtube.com/watch?v=vxYgLNXS2pc
Je sicer veliko dela z lupljenjem, jih je pa potem lažje jest. Na primorskem bi se znali lepo posušiti.
https://www.youtube.com/watch?v=vxYgLNXS2pc
Je sicer veliko dela z lupljenjem, jih je pa potem lažje jest. Na primorskem bi se znali lepo posušiti.
Treba je it v naravo.
borutl
borutl
-
- Prispevkov: 5227
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Zaključil z drugo rundo sušenja.
Prvič sem narezal dva pladnja krhljev in tri rezin. Nakako so mi bili potem boljši za jesti tisti, ki so bili posušeni v rezine.
Tako sem to drugo serijo narezal le na rezine, slab centimeter na debelo.
Iz 2,5 kg svežih plodov sem dobil 630 gramov suhih. Sušil sem vse skupaj 36 ur ( 12 + 12 + 6 + 6 ) s premori.
Na začetku pri 50, nato pa pri 55 stopinjah.
Prvič sem narezal dva pladnja krhljev in tri rezin. Nakako so mi bili potem boljši za jesti tisti, ki so bili posušeni v rezine.
Tako sem to drugo serijo narezal le na rezine, slab centimeter na debelo.
Iz 2,5 kg svežih plodov sem dobil 630 gramov suhih. Sušil sem vse skupaj 36 ur ( 12 + 12 + 6 + 6 ) s premori.
Na začetku pri 50, nato pa pri 55 stopinjah.
No,končno sem spravil (pod streho) sušenje, ki se je kljub novim sušilnim pridobitvam kar zavleklo,saj je bila količina namenjena sušenju kar velika, okrog 80 kg. Seveda ni šlo brez eksperimentov. Olupljeni, z olupkom, krhlji, rezine in podobno. Eni prisegajo na rezine ki so bolj podobne čipsu,jaz ne! Očitno je v ozadju bolj čas sušenja kot drugi razlog. Nisem pa sušil vrste TIPO,ampak eno zadevo iz preteklosti,večje veličine. Zanimivo tudi to,da ni bilo ovir pri razrezu, saj nisem naletel na nobeno koščico. Torej nobenega križanja glede oprašitve.Izplen suhih kaki pa je caa 12 %. V posameznem primeru gre v sušilnik caa 10 kg. Da ne bo kakšnega nepotrebnega ugibanja: Na zgornji mreži v sušilniku je Feijoa!!!!!
lp. Vinkoz
lp. Vinkoz