Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

BIM = koristni lokalni mikrobi ; kultiviranje in uporaba

copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Črno brozgo v plastičnem kozarčku:-) . Rekel si, naj dodamo trikratno količino vode._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Vredu je.
Drugače sem pa rekel, da dodaj tri dele vode in na sobno temperaturo. Smile
Niso pomrli, ni tako mrzlo.
Dodala si torej tri dele vode, vredu, zdaj pa daj vse skupaj na sobno temperaturo in pusti kakšen teden ali manj.
Ko bo nekaj časa stalo na sobni pa pojdi na 6. korak.

Citirano od zgoraj: NAREDI SAM - BIM.

Citiram:
5. korak; Tekoči koncentrat naredimo tako, da fermentirani črni brozgi dodamo 3 enote vode - če imamo eno šalčko fermentirane snovi, dodamo 3 šalčke vode.
Posodo v kateri smo zmešali fermentirano snov in vodo ne zatesnimo, ampak samo pokrijemo z gazo ali čim podobnim.
To pustimo na sobni temperaturi fermentirati za kakšen teden ali manj.

6. korak; Potem precedimo in tekočino nalijemo v končne plastenke.
Še vedno imamo na sobni temperaturi in ne zatesnimo plastenke - stvar še vedno malenkost fermentira in sprošča se pritis, vidni so mehurčki.

7. korak; Kakšen dan kasneje, ko se mehurčki ne pojavljajo več, je koncentrat dokončan.
Plastenka s koncentratom se dobro zapre in da nekam na hladno in temno.

8. korak; Na sliki sta dva tekoča BIM koncentrata iz različnih virov (vermikompsot, listavka).

Shrani se najbolje v kakšni plastenki, na hladnem in temnem.
Rok trajanja je do enega leta.

9. korak; Za najboljši možen BIM se zmeša različne BIM koncentrate skupaj in se doda še LB serum.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Če koga zanima kaj glede uporabe BIM ali IMO, naj kar vpraša.
copatka

Zuf, najhvalejša lepa! Sem se že bala, da sem jih prehladila, revčke ;-)_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Zuf, saj ne vem če vse prav razumem to kar sem že nekajkrat prebrala o BIM in IMO in uporabi ter o LB serumu in Organko tekočini, in jasno mi je, da bom do najboljših odgovorov prišla z poizkušanjem. Na srečanju sem dobila BIM koncentrat in ga uporabila za pripravo organko posipa. zdaj čakam kako bo uspel. včeraj sem malo poškilila v posodo, ker sem nestrpna in me zanima kaj se dogalja. imam občutek, da so sedaj po desetih dneh otrobi bolj vlažni kot takrat ko sem jih natlačila v posodo. plesni ni nobene opaziti. vonj je prijeten, malo po kislem. Upam da je to OK. preden ga poizkusim uporabljati, moram počakati še kakšen teden, ali ne. uporabila bi ga rada za Organko posip. Sedaj pa me zanima, ali je boljše da ga posušim pred uporabo ali pa lahkouporabljam kar takega vlažnega. In pa nisem prepričana, kaj se dogaja s drobnoživkami v času sušenja, ki drugače kot na zraku ni izvedljivo.

Pa še eno vprašenje: nekje v tvojih zapisih sem prebrala, da je organko tekočina zelo podobna EM koncentratu. Sedaj pa nadalje razmišljam, ali lahko to tekočino uporabim za pripravo organko posipa ali je boljše, da si pripravim BIM koncentrat._________________CARPE DIEM
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Zdravo tajana. Na vprašanja sem ti odgovoril tukaj - doma narejen Bokashi posip z domačimi zvarki.
copatka

Zuf, tole pa najbrž ni v redu, a ne Rolling Eyes ? IMO2 sem po tvojem nasvetu pustila v vodi še par dni na sobni temperaturi in tole je ratalo. Pred dvema dnevoma je bilo pa čisto v redu - ker so se še delali mehurčki, sem sklenila še malo pustiti Crying or Very sad .

_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Tudi moj črni zvarek, razredčen z vodo, ima od včeraj takole "smetano". Kako naprej?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

To je vse vredu.
Zdaj precedite, nalijete v končne plastenke in pustite odprto na sobni temperaturi.
Potem, čez kakšen dan, pa lahko plastenke zatesnite in daste nekam na hladno in temno.
Ves proces je dobro delati v odsotnosti direktnega sonca, toliko, da se ve.
copatka

Joj, zuf, kako si me razveselil Laughing ! Sem se že bala, da sem uspela uničiti tvojo težko pridobljeno brozgo Rolling Eyes .
Zdajle bom precedila to čudo - ali lahko smetanco, ki jo imam na vrhu, dam na kompost ali v Organka?

Danes sem kupila Organka in zraven dobila bokashi. A takole lep in suh naj bi zgledal tudi doma narejeni Confused ?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Odgovori