Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Krofi

tjesih
Prispevkov: 537
Pridružen: To Jun 18, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a tjesih »

Škoda, da nimam možnosti kot na FB, bi ti dala za tale prispevek gotovo obožujem.
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

No, kako kaže z letošnjo kolekcijo krofov? Pri meni potekajo intenzivne priprave. Po ogledu, zdaj že razvpitega videa o peki krofov gospe Rosane, sem se odločila, da jih poskusim narediti (predvsem vzhajati) po njeno. No, ali pa po Cinjino, saj je razlika le v dolžini vzhajanja. Bom videla, kako hitro bodo vzhajali.

Vem, vem, da se vsako leto sama sebi zaobljubim, da ne bom eksperimentirala, a očitno to pri meni ne gre. Kako se bo tokrat izteklo, povem malo kasneje...

Vsem, ki cvrete, želim lepe kranclje in veliko notranje dobrote Very Happy_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8375
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Zame je bolje, da krofov sploh ne cvrem, niso ravno dietna hrana za diabetike. Tudi naše maškare se niso nič najavile, pa sem sklenila, da letos jih pa ne bom cvrla. Ampak me je premamilo in sem sinoči zvlekla ven skledo, v kateri mesim kvašeno testo. Hočem pripraviti še ostale sestavine - nimam niti kvasa niti olja za cvrenje. Ob nedeljah pač ne hodim v trgovino, tako danes s krofi ne bo nič. Je bolj prav tako Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Cvrla sem jih včeraj, nič jih ni ostalo. Moji pravijo, da jih danes ne smem več, ker so tako dobri, da se jim ne morejo upreti in da je bilo kalorij včeraj več kot dovolj. V torek sem cel dan zasedena z drugimi opravki, tako je bilo včerajšnje cvrtenje vse v enem: generalka, premiera in repriza . Wink Laughing
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

No, letos sem s krofi že skoraj popolnoma zadovoljna: krancelj je, notranja dobrota tudi, zdaj jim manjka le še lep enakomeren stas in gladka koža... To bom probala doseči pri naslednji peki tako, da bom namesto kuglic krofe izkrožila. Pri tem me zanima, če ima kdo izkušnje, kako debelo mora biti testo. Ene dva prsta?

_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9599
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Brbr, krasni so! up

Jaz jih letos raje kupujem, ker mi doma ne uspejo.
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8375
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Jaz sem jih doslej cvrla vsako leto. Testo sem razvaljala za dober prst na debelo (po kuharici sestre Vendeline). Vedno sem jih iz testa izrezovala s kozarcem. Vseeno je bila povrhnjica včasih podobna koži razbrazdanega krompirja Sad Še vedno drži, da je pomembna notranja lepota (=dobrota), ane?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Plamenka, hvala Smile
Lpmami, kaj si pa naredila s testom, ki ostane med krogi? Si ga pregnetla , razvaljala in tudi iz njega oblikovala krofe, ali so služili kot kakšno drugo cvrtje?_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

brbr: zelo lepi so!
Male nepravilnosti na spodnji strani se ne vidijo, zgoraj jih pa sladkor pokrije. Malo "rustikalnega" navdiha pa mora bit, da se vidi, da niso industrijski, no! Smile

Tudi moji niso nikoli čisto gladki, pa se s tem ne obremenjujem. Pomembno mi je, da niso napiti maščob. Občasno zmerim porabo olja. Za krofe iz 75 dag moke je šlo slab deciliter olja, toliko ga je manjkalo do vrha, ko sem ga prelila nazaj v steklenico. In če računam, da sem zavrgla par plasti z oljem prepojenega papirja, na katerem so se odcejali, računam, da ga je v skorji ostalo bore malo.
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Muha, tudi tebi, hvala. Ja, nad mojo letošnjo kolekcijo se res ne smem preveč zmrdovati. Ampak enkrat bi rada prišla zadevi do dna in scvrla krofe lepe kot v slaščičarni in dobre kot doma.

Naslednja, končna stopnja (gospod brbr pravi, da bo to krofovska fakulteta), mojega urjenja v pripravi krofov pa bo izdelava iz dveh plasti in marmelado v sredini. Tako, kot so krofe delali po starem, ko jih še niso injektirali.
Moje prve krofe sem naredila na ta način in so bili pojedeni zgolj iz čistega usmiljenja do kuharice....

Kar pa se tiče maščobe: z njo nimam več težav odkar imamo za cvrtje krofov cvrtnik, ki ima označeno temperaturo za cvrtje krofov. Prej, ko sem poskušala pravšnjo temperaturo določati s kuhalico ali koščki testa, so bili krofi ali preveč zapečeni ali pa preveč mastni._________________naredimo svet lepši
Odgovori