Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Gobarjenje 2020

Odgovori
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Zanimivo, tole sušenje. Marel se res lahko nabere (z malo sreče Wink ) kar cel koš.

Kaj pa narediš pred uporabo? namakanje v vodi, mleku? Ali gredo samo v juhe, omake itd ...._________________mfranc
Danilo
Prispevkov: 746
Pridružen: So Jun 29, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Danilo »

MFranc, posušene marele zdrobljene v prah dobijo lepo aromo in so odlične za zgostitev juh,omak...ali kot začimba. Tudi kombinacija z posušenimi in zdrobljenimi črnimi trobentami je "žmohtna".
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Imam ravno kombinacijo, o kateri piše Danilo: dežnikarice in črne trobente, zmlete v prah. Uporabljam jih v glavnem le za juhe. Preden pričnem s kuhanjem, jih dobro uro ali še več pustim, da se namakajo v vodi za juho. Zdi se mi, da dajo znatno več arome kot brez namakanja.
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Pred desetletji smo se igrali z zamrzovanjem paniranih marel, pa nismo bili preveč navdušeni. Na sušenje nisem pomislil, skozi leta smo sušili samo lisičke.
Samo za začimbo.

Pa trobente seveda, lani jih nisem nabral, letos se moram bolj potruditi. Evo, pa možne viške marel bomo sušili Wink ._________________mfranc
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Uporabljam tako, da kar zdrobim na lističe ali v prah direktno v maščobo, na kateri pripravljam zelenjavo, kašo ali karkoli.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Sedaj pa bodo, kaj? Če ne prej, okoli polne lune. Pri nas je bila zemlja v gozdu doslej suha ko poper.
Andrej Banko
Prispevkov: 5228
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Bodo ali pa ne bodo ...

Na začetku aprila je en tukajšnji gostinec, ki je obenem tudi lovec in gobar, rekel, da v kolikor takrat v enem tednu ne bo resnega dežja,
se bo začela delati škoda na jurčkih, oziroma da bo letošnja poletno-jesenska bera gobanov zelo slaba.
Omembe vrednega dežja potem v prvi polovici aprila res ni bilo.
Zaenkrat se napoved uresničuje ...
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Da vam polepšam dan Very Happy (z ukradeno sliko, s FB)

_________________mfranc
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Vijolična od zavisti! Embarassed
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

He, he, pa še kdo, z mano na čelu Mr. Green

Samo še ena informacija je bila dodana: brez črvička! Wink_________________mfranc
Odgovori