Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Japonska nazobčanka – šitake (Lentinula edodes)

sasosvetec

Odgovor Napisal/-a sasosvetec »

Naš šotorček, kjer zlagamo stebričke po predhodnem 2 dnevnem namakanju v vodi. Postopek ponavljamo vsakih 8 tednov.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Ko omenjaš namakanje - to pomeni, da uporabljaš les, ki je že en čas ležal ali pa vendarle samo sveže sekanega, le da ga še dodatno namočiš?
sasosvetec

Z popolno potopitvijo stebričkov v hladno vodo za 24 ur "prisiliš" šitake, da začnejo izraščati. Ko gobe pobereš, pustiš pri miru vsaj 8 tednov, nakar lahko zopet namočiš in imaš spet gobe. Jaz za ta namen uporabim ibc kontejner z izrezanim vrhom, ter deževnico.
sasosvetec

Za gojenje na stebričkih se vedno uporabi sveže požagan les v dobi mirovanja dreves.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

No, nekaj pa je končno spet pognalo. Sicer zaenkrat bolj za vzorec, pa vseeno ...
Najbolj zanimivo mi je, da je ena gobica pognala tudi iz spodnjega debla, ki je jesenovo ( ostalo je bukovina ).
Sem tisti jesen že čisto odpisal in ga dal na tla pod ostale, včeraj sem pa opazil, da je "rodil".

.
ahonen

Odgovor Napisal/-a ahonen »

Pozdravljeni,

ve kdo kje dobiti micelije šitak na lesenih čepkih?
Sem klical v Kalio in so mi povedali da jih nima noben njihov vrtni center na zalogi.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

goba.eu ?

https://www.goba.eu/ponudba/gojenje-gob/micelj-za-gojenje-gob/micelj-na-lesenih-cepkih/sitake/

(to je ta dobavitelj, čigar robo je običajno imela Kalia)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Lastnik podjetja je Andrej Gregori. Pred leti se je pojavljal in svetoval tudi na forumih.Če se ne motim, je nekaj naših članov že sodelovalo z njim. Tinko, Kravzlj? Moj vtis je bil, da je soliden.
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Pri njemu nabavljam. Le do reišija mi ne uspe priti.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Andrej Gregori ni kar nek prodajalec micelijev, je vse kaj več. En članek o njem, za pokušino.

Že od mladih nog je živel z živimi bitji, njegov oče je biolog in čebelar, sam je študiral in diplomiral na Oddelku za agronomijo z delom o virusih v samoniklih in gojenih gobah, doktoriral je na področju biotehnologije, predava na BF, ….skratka, živi med in z glivami.
Sama se ga spomnim še kot otroka, ko smo bili pri njih doma v Podkorenu. To sicer ni pomemben podatek, ampak, mi je pa omemba njega zbudila spomine.
Odgovori