Jabolka - uporaba prizadetih zrelih jabolk za ozimnico
-
- Prispevkov: 3116
- Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am
Pozdravljeni
Nič nisem sladkala jabolk. Naredila sem pa že pito in jih tudi v piti nisem sladkala. Prav dobra pita je bila. Pa kadar sin skuha puding, da v skodelice čežano in na to puding. Je prav dobro.
Drugače pa še nisem ravno dosti kozarcev odprla, ker še imam jabolke in iz svežih delam kompot. Ravno včeraj sem jih prebrala in iz načetih naredila čežano. 3x 0,75 l in 1x 0,350
Lahko se zgodi, da drugo leto ne bo jabolk in me bomo lahko veselo delale štrudle, pite, kot priloga k zabeljenemu fižolu, pa k praženemu krompirju super gre.
lep pozdrav
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nič nisem sladkala jabolk. Naredila sem pa že pito in jih tudi v piti nisem sladkala. Prav dobra pita je bila. Pa kadar sin skuha puding, da v skodelice čežano in na to puding. Je prav dobro.
Drugače pa še nisem ravno dosti kozarcev odprla, ker še imam jabolke in iz svežih delam kompot. Ravno včeraj sem jih prebrala in iz načetih naredila čežano. 3x 0,75 l in 1x 0,350
Lahko se zgodi, da drugo leto ne bo jabolk in me bomo lahko veselo delale štrudle, pite, kot priloga k zabeljenemu fižolu, pa k praženemu krompirju super gre.
lep pozdrav
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
-
- Prispevkov: 3116
- Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am
Napisala sem tako, da je razumeti, da je štrudl brez dišav. Ne, ne, v štrudl sem dala dosti cimeta in malo klinčkov, sladkorja nič.
Jabolka sem v kozarce natlačila brez cimeta , klinčkov. Skratka samo jabolka.
Imam pa čežane brez sladkorja 83 kozarcev. Všteti so 1 l, 0,75l, 0,50l, 0,350l.
Sin skuha večkrat puding in da spodaj v skodelico čežano. Njami. Jaz pojem 1 skodelico, on pa 3. Obožuje puding in to z čežano mu je pa sploh všeč.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Jabolka sem v kozarce natlačila brez cimeta , klinčkov. Skratka samo jabolka.
Imam pa čežane brez sladkorja 83 kozarcev. Všteti so 1 l, 0,75l, 0,50l, 0,350l.
Sin skuha večkrat puding in da spodaj v skodelico čežano. Njami. Jaz pojem 1 skodelico, on pa 3. Obožuje puding in to z čežano mu je pa sploh všeč.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
-
- Prispevkov: 2358
- Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
- Kraj: Radegunda, Golte
Muha, se moram še enkrat zahvaliti za ta tvoj recept. Od jeseni 2020 sta mi ostala še dva kozarca in sem včeraj spet delala jabolčno torto s skuto in temi jabolki. Ostala so čisto taka kot pred dvema letoma, ko sem jih vložila
. Idealno - odprem kozarec, dodam cimet in malo sladkorja in to je to!!
Lani ni bilo jabolk, letos pa upam, da bo kljub odpadanju kakšen kosmač ostal na drevesu, da se spet lotim vlaganja._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
![poklon](images/smiles/vso_cast.gif)
![Very Happy](images/smiles/icon_biggrin.gif)
Lani ni bilo jabolk, letos pa upam, da bo kljub odpadanju kakšen kosmač ostal na drevesu, da se spet lotim vlaganja._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17579
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
Pri moji prijateljici so doslej odpadala sama čisto drobčkana. Včeraj sem jih pobrala za kompost (ona ne more več, jo noge izdajajo). Na drevesu so ostala nekaj debelejša, ta bodo najverjetneje že uporabna. Iz leta 2020 je tudi mene še ostalo par kozarcev. Nedavno sem enega odprla, vsebina je bila povsem nespremenjena.
-
- Prispevkov: 163
- Pridružen: Ne Avg 25, 2013 2:00 am
Zaradi suše jabolka zelo odpadaj z drevesa, so pa v večji meri še nezrela. Kaj lahko z njimi naredim?
Razmišlljala sem, da bi jih uporabila za kis, bi bilo smiselno dodati še sladkor za lažji proces kisanja?
Ponavadi sem delal kis iz jabolčnega mošta... tu bi jih morala razrezati na manjše dele._________________Vrt je harmonija narave in ljubezni vrtnarja!
Razmišlljala sem, da bi jih uporabila za kis, bi bilo smiselno dodati še sladkor za lažji proces kisanja?
Ponavadi sem delal kis iz jabolčnega mošta... tu bi jih morala razrezati na manjše dele._________________Vrt je harmonija narave in ljubezni vrtnarja!
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17579
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
Re:
Včeraj sem ponovno naredila zavitek z jabolki, pasteriziranimi jeseni 2020 !! Odlično je izpadlo. Ne morem reči, da čisto enako, kot bi iz svežih, ker nisem imela primerjave, domnevam pa lahko. Še nekaj kozarcev je ostalo. Vsi pokrovčki še vedno dobro tesnijo. Vse je bilo vloženo brez sladkorja.muha napisal/-a: ↑To Avg 11, 2020 4:12 pm Ni mi bilo všeč, da so se na rezine narezana jabolka v kozarcu tako močno posedla. Pa sem jih tokrat pripravila malo drugače:
- narezala na koščke.
- sesekljala v multipraktiku
- natlačila v kozarce in dala pasterizirati
po pasterizaciji. Iz 8 litrov koščkov sem napolnila 5 litrskih in en 0,75 l kozarec.
izgledajo dosti bolje, kot oni v rezinah. Kozarci so še vedno polni do vrha, saj sem jih lahko bolj močno natlačila. Takole za zavitek od nedavna sesekljam tudi sveža jabolka. Boljša so mi, kot naribana in bolj pripravna pri zvijanju, kot rezine.