Kompostiranje z deževniki - kompost deževnikov

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17579
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Zadnji stavek v prejšnjem prispevku sem popravila , ker sem prvotno malo čudno napisala Embarassed Confused Rolling Eyes .
Uporabniški avatar
Lpmami
Prispevkov: 8592
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Figula, boš to banjo imela zunaj, na mrazu, ali v kakšni lopi ali kaj podobnega z manj mraza? Sicer zadnje zime niso bile hude, a če bo dolgo hud mraz in ta zemlja v banji zamrzne, se zlepa ne bo odtajala in ne deževniki ne drobnoživke ne bodo nič predelovali._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

lpmami, hvala za opozorilo, jo planiram imeti na toplem, v notranji drvarnici.
Tako da ne bi smela zmrznit. Imaš prav - potem ne bi nič dosegla Rolling Eyes
Uporabniški avatar
Lpmami
Prispevkov: 8592
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Na to sem takoj pomislila ravno zato, ker sama nimam primernega prostora. Dnevni balkon je odprt in prepihan, na kuhinjskem ne morem imeti (premajhen), kakšno vedro, dve, bosta šli v klet - ampak to bo seveda čisto premalo za moje spomladanske potrebe sejanja in sajenja za na balkon. Drugo leto bom imela na balkonu manj loncev in korit - japajade Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
paprika
Prispevkov: 460
Pridružen: To Jul 09, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a paprika »

A kdo daje deževnikom fermentiran bokashi,baje da ga obožujejo
nasploh vse kar predelajo mikroorganizmi?
Kravzlj
Prispevkov: 759
Pridružen: To Feb 18, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Jaz sem razmišljam za deževnike v loncu. Da bi nasadil rastlino, in potem okoli, navrh dodajal odpadke, ki bi jih deževniki jedli, in sprot delali hrano za rastlino. Ideja je, izvedbe še ni.
Jaz jim zelo rad dam bokaširane odpadke. Enkrat sem bokaširal 100l odpadkov. In po parih mesecih sem notri dodal pest črvov. Čez par mesecev sem imel cel sod deževnikov.

LP_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

Kravzlj, a se ti zdi, da je treba bokashi fermentirane odpadke kaj prezračit al ga lahko daš takoj deževnikom?
paprika
Prispevkov: 460
Pridružen: To Jul 09, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a paprika »

Ja jaz od včeraj imam to "tovarno deževnikov"
ki je sestavljena po predalih naredil sem nastilj iz šote,časopisa,zemlje po navodilu.
Danes sem dodal ene dve žlici bokashija saj deževniki najraje predelujejo fermentirane odpadke (tako je rekla prodajalka v Biobrazdi)
u bistvu takšne ki že razpadajo..
saj nimajo zob ki bi frezali cele kile dnevno:)

Je tudi nekaj videjev na you tube.
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

Če želiš bolj točen podatek - mikroogranizmi predelujejo odpadke, deževniki pa se hranijo z mikroorganizmi. Wink
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

paprika je napisal/a:
zuf a nimaš ti svojih deževnikov doma,so produktivni? Very Happy

So so, celo leto lani smo jih hranili in spomladi nas čaka žetev cele bane! Smile

paprika je napisal/a:
lpmami je napisal/a:
Paprika, povej mi, no, če si lahko takole pomagam: dve vedri fermentiranega bokašija dam v klet, vanje naselim deževnike, zaprem (?) in počakam dva mesca. A bo to to?


Hm,ne vem sem šele začetnik v tem:)
Pomoje prvo narediš nastilj iz namočene kokosove šote, kartona,
komposta,malo kamene moke, naseliš deževnike pustiš teden tako
potem pa dodajaš vsak teden nekaj bokašija.Posoda mora imeti odtekanje, zračenje prav tako pokrov,če boš sama delala posodo.

lpmami, fermentirani odpadki in nezračen prostor ni ravno dobro okolje za njih. Če bi dala samo fermentirane odpadke in pustila zračno bi še mogoče šlo. Tole s steljo in počasno dodajanje odpadkov je še najbolj ziher, ampak se mi ideja, da bi jih ene par vrgel v odpadke zdi posrečena, saj je tudi kravzlj že pisal o tem...
Odgovori