Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Česnova tinktura
Moja se tudi tensta na terasi - enkrat ji je prevroče, drugič premrzlo. Tako bo v povprečju ravno prav.
Drug teden jo pretočim in začnem jemati, kajti časi so natančni in jaz vedno stavim na preventivo.
Muha, samorastniki so vedno bolj pripravljeni na boj kot scrkljanci._________________naredimo svet lepši
Drug teden jo pretočim in začnem jemati, kajti časi so natančni in jaz vedno stavim na preventivo.
Muha, samorastniki so vedno bolj pripravljeni na boj kot scrkljanci._________________naredimo svet lepši
brbr je napisal/a: |
Da malo osvežim temo... Ali ste že nastavili kaj eliksirja? Lani nam je je sredi zime zmanjkalo in sem jo morala narediti še eno dozo. Potem smo je veliko razdali in na koncu morali kupili eno stekleničko od "Plavice". Gospod Brbr je rekel, da je naša neprimerno boljšega okusa... Tako jo bom letos naredila iz dveh litrov žganja... Da je ja ne bo zmanjkalo. |
Ker se nisem spomnila pravočasno naše teme , sem od iste firme naročila stekleničke tega zvarka...presenečena pa sem bila, ker piše vsebnost česna le 10% (izvleček iz česna ), poleg vode 35% in glicerola rastlniskega izvora 55%...zdaj pa bodi pameten, meni se zdi malo česna. Napotuje do 60 kapljic na dan, flaška ma pa 100 ml..._________________sonček je in .....
Če imaš še kaj domačega česna, lahko tudi še sedaj narediš tinkturo. Na primerni toploti vsaj, če že sončka ne boš mogla loviti. Ne bo optimalno, a še vedno uporabno, vsaj tako jaz gledam na te zadeve. Kajti recepti se močno razlikujejo med seboj: Vse od sončne toplote do "pacanja" v hladnem temnem prostoru. Od 96 % alkohola do dobre domače slivovke , od 7 dni pa tja do 3 tedne "pacanja" ...
Ker me je zanimalo tole okrog različnih navedb ( 96 % alkohol, domače žganje) sem brskala naprej. Zanimive podatke sem našla TULE. Takole pravijo: Pridobiva se z ekstrakcijo narezanih česnovih strokov v mešanici prečiščene vode in etanola Prečiščena voda in etanol sta pa ravno sestavina domačega sadjevca ali slivovke ali ... .
Ker me je zanimalo tole okrog različnih navedb ( 96 % alkohol, domače žganje) sem brskala naprej. Zanimive podatke sem našla TULE. Takole pravijo: Pridobiva se z ekstrakcijo narezanih česnovih strokov v mešanici prečiščene vode in etanola Prečiščena voda in etanol sta pa ravno sestavina domačega sadjevca ali slivovke ali ... .
Letos jo bom pa res naredila! Vsako leto pozabim .
Sem pa šla kot Muha malo pogooglat in našla kup receptov, a tudi dva nista enaka . Od temperature (hladilnik do vročega sonca) do sestavin in količin. Še najbolj ziher se mi zdi recept tibetanskih menihov, star že enih 5000 let (pa še tibetanske kužke imam )
Mi je pa en stavek vzbudil zanimanje - da se česna za tinkturo ne smemo dotakniti z nobeno kovinsko stvarjo, da ga je zato treba streti z lesenim kladivom na leseni deski. Se držite tega?
Našla sem tudi tole povezavo, kjer je ogromno različnih receptov za svakojake česnove pripravke : http://www.popolnaprehrana.si/cesen-kot-zdravilo/ . V videu je tudi tibetanski recept za tinkturo._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Sem pa šla kot Muha malo pogooglat in našla kup receptov, a tudi dva nista enaka . Od temperature (hladilnik do vročega sonca) do sestavin in količin. Še najbolj ziher se mi zdi recept tibetanskih menihov, star že enih 5000 let (pa še tibetanske kužke imam )
Mi je pa en stavek vzbudil zanimanje - da se česna za tinkturo ne smemo dotakniti z nobeno kovinsko stvarjo, da ga je zato treba streti z lesenim kladivom na leseni deski. Se držite tega?
Našla sem tudi tole povezavo, kjer je ogromno različnih receptov za svakojake česnove pripravke : http://www.popolnaprehrana.si/cesen-kot-zdravilo/ . V videu je tudi tibetanski recept za tinkturo._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Leseno kladivo in deska? Bi bilo najbrž dobrodošlo, a pri meni zapoje kar navaden nožiček. Ampak: keramični bi bil pa namesto lesa kar v redu, kajne?
Ob množici raznoraznih receptov in nasvetov, za tinkturo ali za kaj drugega, vedno izberem tistega, ki se mi zdi dokaj smiseln in in čimbolj enostaven.
Ob množici raznoraznih receptov in nasvetov, za tinkturo ali za kaj drugega, vedno izberem tistega, ki se mi zdi dokaj smiseln in in čimbolj enostaven.
Se strinjam, Muha. Jaz ga bom mogoče res stlačila z lesenim kladivom (imam enega prastarega za zrezke), in tudi keramičen nož je očitno v redu. _________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)