Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Pa še ena zanimivost. Včasih v najbolj kriznih razmerah so kokoši hranili z mletim želodom.
Tudi v krušno moko so ga mleli, kadar je ni bilo dovolj. Podatek imam za Štajersko._________________Barvit pozdrav, Ladka s Povelj, Bahnkova Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
enako kot pravi lpmami so delali v Istri. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Mravlja, sedaj je idealen čas, da te mogoče kak komar zgreši
Nabrala sem hobuk želoda in vrečko žira. Vmes mi je teklo od las in komarji so me požrli. Čisto drugačna izkušnja kot če greš v trgovino po paklc moke
Žir najprej daš v en lonec in preliješ z vodo. Vse, kar splava na vrh - zavržeš. Ker je največ možnosti slabe kvalitete. Potem spereš, odcediš in daš na pladenj sušit. Potem si priden in počasi lupiš drobižek.
Za želod napišem malo kasneje, ker imam še delo z njim .... in ne morem tule za računalom posedat
ps kaj je s temi novodobnimi komaricami ? njega dni so bile bolj plašne in niso masovno sedale na človeka, če se je le-ta gibal. Danadanes pa nimajo nič proti, če se med kosilom še malo guncajo
Ga opereš in zavržeš vse plavajoče in luknjičaste primerke. Potem ga za sušenje razprostreš po papirju ali stari rjuhi. Lahko začneš obdelovat takoj sveže želode ali jih pustiš sušit. Namig: olupljeni trde lupine se sušijo hitreje.
Pri lupljenju odstrani tudi rjavo notranjo lupino, ker je grenka. Olupljen želod zmelješ v mešalniku/blenderju z dodatkom vode, razmerje vsaj 1:4. Zmleta zmes je pripravljena za izpiranje taninov. Obstaja več načinov in nians. Meni se dopade hladen način z zmesjo v najlon dokolenki, ki jo lahko vmes še malo mencaš in ožemaš. Tanini so sprani, ko je voda (skoraj) bistra in zmes ni več grenka. Zato je dobro, da zmes malo poskusiš na začetku in še vmes in ugotavljaš kako se okus spreminja. Zmes daš na pladenj in posušiš za kasnejšo uporabo. Lahko pa kar takoj spečeš piškote .
Verjetno res. še nimate zrelih. Tudi pri nas naokoli so nekateri želodki še zeleni, drugi pa ravno prav zreli. Imam že žulj od lupljenja.
Poleg mnogih uporab želoda sem našla še eno. Menda so debele ličinke v njem precej okusne, kot je prikazano na koncu tega filmčka : https://www.youtube.com/watch?v=KSBdA0B-rwk (ličinke v mojih želodih niso tako rumenkaste )