Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnikova mezga

Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Mi uporabljamo plastic fantastic pasirko v stilu te: https://www.ceneje.si/Izdelek/9838869.
Za naše količine je OK.
MijaLan

Odgovor Napisal/-a MijaLan »

No, jaz sem se z lupinami prejšnji konec tedna "ustrelila v koleno". Nabrala sem celo košaro različnih sort, iz pelatov je mož skuhal šalšo, jaz pa sem tako kot lani po receptu z Gurmana paradižnike spekla v pečici. Tako kot lani in ko je bilo dovolj pelatov - pečene čebulo, česnom in dišavnicami sem samo zmiksala in odlična gosta šalša je bila nared (v bistvu smo jo bolj pojedli na kruhu ...)

Tokrat sem v pekač usula srednje debele plodove in še presežek češnjevcev, pekla, zmiksala - ampak predebeli zoprni olupki so bili kot slama. Potem sem pa še dve uri tlačila pripravek skozi čisto nemogoče cedilce. Skratka, pelati z olupki je, druge sorte ne.
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

muha je napisal/a:
Semena odstranjuješ le, če vas motijo. Nas ne, jih kar pustim v omaki.

Kar zadeva ribežen sem to delala prvič in zadnjič. Nič manj zamudno, kot lupiti v krop potopljene paradižnike in veliko bolj komplicirano, kot sem pripravljena početi. Tudi je težko odstraniti vse meso od kožice, preveč ostane gor. Odkar obstajajo palični mešalniki jih niti lupim ne več. Samo operem, očistim trdih delov, razrežem, prekuham, spasiram in še malo pokuham. Simpl je tanartabuli. Wink

Jaz se odstranjevanja semen lotevam le še pri kuhi čili omak, če gre za kakšne posebej "žlahtne" sorte (~žleht, kot sem sam, hehehh Twisted Evil ). Pri tokratni paradižnikovi omaki me je v bistvu presenetilo dejstvo, da lupine nikjer ni zaznati - resda sem maso pustil na zmernem ognju vreti skupaj 1,5h pa s paličnim mešalnikom sem vse skupaj dobro premlel... Skratka, semena me ne motijo, kdo drug mi tudi še ni rekel, da bi bilo kaj narobe (ali pa vsi po vrsti tajijo Rolling Eyes ), tako da... Pri čilijih je drugače - tam grem v smeri "omejevanja škode" Laughing_________________go with your instinct to live as you want
Ana

Odgovor Napisal/-a Ana »

Tudi meni so najbolj všeč paradižnikovi koščki.
Novinka

Odgovor Napisal/-a Novinka »

Olupki so zame ni go, zato s paličnim spasiram. Potem pa dam še skozi cedilo, da odstranim semena. S semeni bi morda še lahko živela, ne vem, bi mogla probat. S koščki olupkov pa prav gotovo ne.
Odgovori