Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Jalapeno

Odgovori
Fleaa

Odgovor Napisal/-a Fleaa »

mfranc je napisal/a:
Ravno prihajam z vrta; občasno grem hipnotizirat Laughing jalapenčke, da bi hitreje zoreli.

verjetno se bo komu zdelo precej neumesno vprašanje, pa vseeno kot popoln začetnik letos sprašujem....
za vrste čilijev, ki se obarvajo rdeče, rumeno, rjavo, oranžno vem kdaj dozorijo Very Happy za jalapenote, ki pa so po naravi zeleni, mi pa ni jasno kako ugotoviš kdaj so primerni za obiranje.
kak nasvet mogoče? Embarassed
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Zreli niso zeleni, le mi jih take konzumiramo (kot zeleno ali svetlo rumeno papriko, ki je, večinoma, ko dozori, rdečkasta ali rdeča.
Fleaa

če prav razumem, bi če bi počakal do septembra se prav tako obarval rdeče?
in ga lahko torej utrgam in konzumiram ko mi zapaše?
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Fleaa, ravno pri jalapenu je najlažje ugotoviti kdaj so papričice zrele Wink .

Takrat ko koža, povrhnjica postane značilno razpokana. Baje je to neka anomalija pri tej sorti, ko povrhnjica pri zrelosti otrdi in ni več elastična, se ne raztegne.

To se lepo vidi na tej sliki od Labie

Na moji sliki se lepo vidi ta razlika napram vsem drugim sortam čilija; skoraj vsem Rolling Eyes

Izjema je izgleda vijolični jalapeno, kjer so razpoke zelo poredkoma!

http://www.chileplanet.eu/schede/pepper/Jalape%C3%B1o%20Purple.jpg

Zelo važen podatek je ta, da jalapenu sploh ni potrebno pordečiti, da je zrel!

Kdaj ga kdo konzumira, je stvar osebne preference, sam imam raje zelenega, rdeč dobi sladkast okus.
Velja pa skupno pravilo za vse čilije: dalj ko je zrel plod na grmu, bolj "bremza" stimulacijo za rast novih plodov!

LP_________________mfranc
Fleaa

poklon Hvala lepa mfranc za izčrpno učno uro o čilijih Very Happy
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Ooooo, lepo!
mfranc

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Takole se držita dve sorti; zgoraj Chichimeca, spodaj pa Summer Heat.
Slika več pove, kot deset stavkov Cool , Summer Heat so pri meni očitno podhranjeni.

Tole gre danes v okisanje, s še nekaj drugimi čiliji. Zadnja roštiljada je predvidena čez teden dni, potem grejo jalapenčki od hiše.

LP_________________mfranc
Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Letošnji:

Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Letos sem kupil seme nekega Jalapeno Rocky F1 od Thompson&Morgan.
Plodovi naj bi bili rdeči in 9 centimetrov dolgi. Bili naj bi tudi dokaj zgodnji.
Sredi februarja sem posejal 2 semeni. Eno je dokaj hitro vzklilo, drugega pa mi je požrla ličinka od mušice.
Naknadno sem potem na začetku marca posejal še dve seeni, ki sta uspešno prilezli na plano.
Rastlino iz prve setve imam v loncu pred hišo in je že skoraj 90 centimetrov visoka in kar lepo polna plodičev in cvetov.
Po moje bom kar kmalu porezal vrhove, ker mi je že kar malo previsoka. Na fotografiji je na sredini :

Prvi štirje plodovi se že bližajo končni velikosti:

Čilija iz druge - kasnejše setve sem pa posadil na njivo. Sta precej manjša, čeprav se mi zdi, da sta se v zadnjih dneh kar lepo potegnila.

Kako visoko pa vam običajno zrastejo Jalapeno čiliji ?
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Zelo lepe rastline.

Andrej, kaj pa vrsickanje - potrgati samo vrsicke - pride to v postev? Da bi se vrhovi razrastli v sirino...
Je kdo ze poskusal kaj takega na cilijih/paprikah?
Odgovori