Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paprika 2023

Odgovori
matejos
Prispevkov: 570
Pridružen: Pe Maj 05, 2017 2:00 am

Odgovor Napisal/-a matejos »

Veliko Slovencev dela napako v receptu za filane paprike. Surovo meso in riž skuha skupaj s papriko, rezultat je paprika, filana z "malto"... Takega zmazka nikoli nisem mogel pojesti... babica, ki je bila kuharica in doma v krajih na meji s Hrvaško, kjer znajo bolj s hrano kot mi, je delala drugače, meso je pred filanjem popražila. Fila tako ni zbita oz zlepljena z rižem, lepše gre narazen, okus je čisto drug. Sploh pa ni kake roza barve mesa kot je to v industrijskih filanih paprikah._________________NM
metuljc
Prispevkov: 9398
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Matejos, ne odkrivaj nam tople vode in ne dajaj kar vseh na tej strani Kolpe in Sotle v nič, kar se tiče kuhe. Res ni korektno. Crying or Very sad
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Od vsega začetka delam tako, da meso popražim. In tudi vsi/vse, s katerimi sem se kdaj o tem pogovarjala. Aja, tudi riž vnaprej napol skuham.


Variante s surovim mesom se spomnim edinole iz menz. Tistih paprik nisem nikoli marala. V velikih obratih najbrž še vedno delajo tako, ker je enostavneje.
Uporabniški avatar
Melona
Prispevkov: 4531
Pridružen: Pe Mar 28, 2014 1:00 am
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Še nikoli nisem nadevala paprik s surovim mesom in rižem, vedno prej meso popražim in riž malo pokuham. Ne vem, kje si jedel papriko, kot jo opisuješ. Da nisi sam tako poskusil in potem blamažo malo pošeral?
matejos
Prispevkov: 570
Pridružen: Pe Maj 05, 2017 2:00 am

Odgovor Napisal/-a matejos »

V menzah.. in enkrat na enem obisku. Iz tega sem sklepal, da ljudje dejansko tako delajo tudi doma.. se oprvičujem. od takrat jem filane paprike le doma, saj se mi je gravžalo od tiste marmorirane belo roza file. Ko sem jedel v menzi kdaj v tujini (Avstrija npr) sem se počasi zavedel, kako slabo hrano smo pripravljeni pretrpeti Slovenci v raznih ustanovah..._________________NM
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8364
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Ja, ta negativna razlika med polnjeno papriko, pripravljeno doma in v menzi, me je skoraj pripravila do tega, da bi rekla, da polnjene paprike ne maram. Vsekakor je ne maram v javnih ustanovah._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
copatka
Prispevkov: 2291
Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Tudi jaz na pol skuham riž in prepražim meso na čebuli in slanini.
A vi daste v filo tudi jajca? Jaz sem jih vedno, odkar pa jih je tudi vnuk, ki ne sme jajc, delam brez njih in so prav tako dobre._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8364
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Ja, jaz dam jajce. Mi je všeč, da maso drži malo bolj skupaj._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
Melona
Prispevkov: 4531
Pridružen: Pe Mar 28, 2014 1:00 am
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Ne dam jajc.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Dam jajce, razen, kadar pozabim. Embarassed V okusu ni razlike, v kompaktnosti pa malenkostna. Če imam pri roki poškodovane paprike, ki niso primerne za polnjenje, jih na drobno narežem in dodam mesni masi že med praženjem.

Poskusila sem tudi varianto s pire krompirjem. Ni bilo slabo, ne pa tudi tako dobro, da bi se tega še kdaj lotila.
Odgovori