Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Buča -Siciljanska lagenarija
jan24: so nevtralnega okusa, kot cukete. Mladih (dokler lahko kožico načneš z nohtom) ni potrebno lupiti, tudi zrnje še ni izraženo in se jih lahko poje "s kožo in kostmi". Starejše imajo hitro trdo lupino, a tudi, ko je ta tako trda, da jo je treba skoraj s sekirico odtesati, je notranjost še uporabna. Le semena je treba otrebiti.
Če tekom te teme še nisi prebral: zanimiva lastnost lagenarije je, da lahko del buče odrežeš še na rastlini pa bo se ostanek normalno dalje razvijal.
Če tekom te teme še nisi prebral: zanimiva lastnost lagenarije je, da lahko del buče odrežeš še na rastlini pa bo se ostanek normalno dalje razvijal.
Najlepša hvala za info! Bodo prišle prav.
muha je napisal/a: |
jan24: so nevtralnega okusa, kot cukete. Mladih (dokler lahko kožico načneš z nohtom) ni potrebno lupiti, tudi zrnje še ni izraženo in se jih lahko poje "s kožo in kostmi". Starejše imajo hitro trdo lupino, a tudi, ko je ta tako trda, da jo je treba skoraj s sekirico odtesati, je notranjost še uporabna. Le semena je treba otrebiti. Če tekom te teme še nisi prebral: zanimiva lastnost lagenarije je, da lahko del buče odrežeš še na rastlini pa bo se ostanek normalno dalje razvijal. |
V soboto sem končno prišla do semen lagenarije, ki se sedaj sušijo. V drugem poskusu sem se šele naučila, kako vzgojiti bučo za seme.
Dozoreti sem pustila prvo, ki je začela rasti (vse ostale pozneje so zrasle kot po navadi). Da se ni odtrgala, je pomagala škarpa, na kateri je slonela. Dva meseca je bila v suhi kleti. V soboto sem jo razžagala najprej počez, potem še podolgem. V njej je bilo okrog 250 zrelih semen, tako, da bo za vse dovolj. Pridejo v Gartlc škatlo.
Dozoreti sem pustila prvo, ki je začela rasti (vse ostale pozneje so zrasle kot po navadi). Da se ni odtrgala, je pomagala škarpa, na kateri je slonela. Dva meseca je bila v suhi kleti. V soboto sem jo razžagala najprej počez, potem še podolgem. V njej je bilo okrog 250 zrelih semen, tako, da bo za vse dovolj. Pridejo v Gartlc škatlo.