Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Passiflora, pasijonka

crtj-admin
Site Admin

Passiflora, pasijonka

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Spomladi sem jo kupila, sedaj pa je zrasla v eno visoko plezalko z ogromnimi listi, za katero ne vem, kako jo bom prezimila (jo bom najbrž morala k hčeri tovoriti). Zanima me pa, kdaj cveti, tale letos nil ne nakazuje, da bi cvetela.
_________________Živeti na podeželju je najlepše!
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

Marijav, prvič vidim tako velikanske liste, kateri sploh ne spominjajo na pasijonko. prav začudena sem. Drugače cvetenje teh je že zdavnaj mimo. sedaj imajo že zdavnaj plodove. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
MARIJAV

Evo, sem našla karton, v katerem je bila zapakirana tale "pasijonka", ki glede na liste na paketu to seveda ni, žal. Lahko pa tole mojo "posodovko" prenesemo v temo Kaj je to? Muha?
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

MarijaV, je kar ta Passiflora alata, le ta slika na škatli verjetno ni prava. Poglej na youtubu in TU in še na Wikipediji Wink
MARIJAV

Vufff, 10 m visoka ovijalka, če sem prav razumela? OK, prezimna ni, jo bom to zimo prezimila pri hčeri, vendar več kot 3 m višine ji ne moremo nudit Confused . Kako naj drugo leto ravnam z njo? Ali jo naj navijam na široko tako v krogih, ker če bo višja, jo naslednje leto ne moremo več prezimit. Kdaj bo cvetela, ker letos ni? Kako se razmnožuje, so plodovi, če jih naredi užitni? Ma, kup vprašanj imam. Jo katera že ima?_________________Živeti na podeželju je najlepše!
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Seveda je užitna pa še okusna, ene vrste marakuja. Pasijonke naj bi začele cveteti v drugem letu, včasih že v prvem. Glede rasti pa ti ne znam svetovat, morda res probaš z uvijanjem. Smile
MARIJAV

Hura, pasijonka je odprla prvi ogromen prekrasen cvet, jutri prilepim sliko. Zelenih kroglastih nastavkov sploh do danes nisem opazila, da jih je nastavila, ima pa jih okoli 15. Očitno ji ta topla jesen izjemno paše,._________________Živeti na podeželju je najlepše!
MARIJAV

Evo, še obljubljena slikca cveta:
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Res je lepa!
Se kdo spomni Bućarkinih sadikic pasijonke? Poslala jih je veliko (drobni sejanćki), za Štajersko je bila poštar Cintika (ne vem, će ni bilo še na rastline.com). No, moja od takrat je veliika, većkrat ovita, cvetela pa še vedno ni. Prosim za vaše izkušnje, će jo kdo še ima od takrat! lp_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Odgovori