Hyacinthus - hijacinta
-
- Site Admin
Hyacinthus - hijacinta
(Prenos iz arhiva)
-
Rod čebulnic z dišečimi cvetovi, so zmrzalno trdne, tudi izvrstne sobne okrasne posodovke. Na gredi prezimijo do-16. Pri gojenih sortah lahko dosežemo zimsko cvetenje. Množimo jih na koncu poletja ali jeseni z mladimi rastlinami, ki se razvijejo ob strani glavnih čebulic.
H. orientalis-vrtni hijacint, vzhodni hijacint

H. orientalis-vrtni hijacint, vzhodni hijacint

- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Re: Hyacinthus - hijacinta
GrGr napisal/-a: ↑Če Mar 13, 2025 1:52 pm Ne najdem ustrezne teme, zato pišem sem: zelo ljube so mi hijacinte, sploh njih vonj. So že zunaj, po parih letih od vsaditve pa so že povsem oguljene, le po par cvetov na vsakem steblu. Se da ta "osip cvetov" kako preprečit?
So se pa čebulice kar namnožile >> jih oddvojim in posadim posebej, lahko tudi to kaj vpliva?
- Plamenka
- Kraj: Ljubljana
Verjetno so to mlade čebulice, zato so tudi cvetovi manj razkošni. Praviloma naj bi se po končanem cvetenju in ko listi postanejo rjavi, čebulice izkopalo ven in jeseni spet posadilo. In potem bi bile čebulice posejane bolj narazen in bi se prej okrepile. Sama tega ne počnem, ker je preveč dela in tudi prostor za shranjevanje čez poletje bi rabila. Če so se ti zelo razmnožile, jih po cvetenju izkoplji in jeseni posadi bolj narazen.
- Seasmoon
- Kraj: Obala
Moja babica je imela hijacinte pred vhodnimi vrati in lahko samo to rečem, da, ko cvetijo tako močno dišijo, da sem imela glavobole.
Life is like a game ... play it ...