Hyacinthus - hijacinta

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Hyacinthus - hijacinta

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
doli

Odgovor Napisal/-a doli »

Rod čebulnic z dišečimi cvetovi, so zmrzalno trdne, tudi izvrstne sobne okrasne posodovke. Na gredi prezimijo do-16. Pri gojenih sortah lahko dosežemo zimsko cvetenje. Množimo jih na koncu poletja ali jeseni z mladimi rastlinami, ki se razvijejo ob strani glavnih čebulic.

H. orientalis-vrtni hijacint, vzhodni hijacint

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Meni slabo prezimijo. Prvo leto mi je od treh ostala le ena, naslednje leto pa nobena več Crying or Very sad . Možno, da je kriva vlaga, ker smo nadnje odmetavali sneg iz dvorišča. So pa bile to cvetoče rastline v lončkih, ki sem jih dobila za materinski dan in potem posadila na gredo.
doli

Odgovor Napisal/-a doli »

Rabijo sonce in odcedna tla. Tudi pri meni je isto muha, včasih leto tudi preskočijo, pa se potem spet pojavijo.
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Pa se vam razraščajo? Pri nas vem samo za eno , ki je v več letih ravno eno novo cvetočo čebulico naredila. Jih pa ne presajamo oz. jemljemo iz zemlje. Nekater paseveda tudi čisto izginejo, verjetno imajo kakšne živali prste vmes.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Letošnje tri
dašabina

Odgovor Napisal/-a dašabina »

krasne Smile_________________sonček je in .....
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Re: Hyacinthus - hijacinta

Odgovor Napisal/-a muha »

GrGr napisal/-a: Če Mar 13, 2025 1:52 pm Ne najdem ustrezne teme, zato pišem sem: zelo ljube so mi hijacinte, sploh njih vonj. So že zunaj, po parih letih od vsaditve pa so že povsem oguljene, le po par cvetov na vsakem steblu. Se da ta "osip cvetov" kako preprečit?
So se pa čebulice kar namnožile >> jih oddvojim in posadim posebej, lahko tudi to kaj vpliva?
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Verjetno so to mlade čebulice, zato so tudi cvetovi manj razkošni. Praviloma naj bi se po končanem cvetenju in ko listi postanejo rjavi, čebulice izkopalo ven in jeseni spet posadilo. In potem bi bile čebulice posejane bolj narazen in bi se prej okrepile. Sama tega ne počnem, ker je preveč dela in tudi prostor za shranjevanje čez poletje bi rabila. Če so se ti zelo razmnožile, jih po cvetenju izkoplji in jeseni posadi bolj narazen.
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Moja babica je imela hijacinte pred vhodnimi vrati in lahko samo to rečem, da, ko cvetijo tako močno dišijo, da sem imela glavobole.
Life is like a game ... play it ...

Slika
Odgovori