Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Štručke s sirom in semeni iz srečanja v Sinji gorici
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Štručke s sirom in semeni iz srečanja v Sinji gorici
(Prenos iz arhiva)
Preračunano na pol kg moke - mesenje in vzahajanjev kruhomatu
POTREBEN ČAS: do 3 ure (1,5 ure mesenje in vzhajanje, 15 minut za delo, 20 - 30 za ponovno vzhajanje, 10 minut za delo, 12 minut peka, 5 minut ohlajanje)
500 g moke tip 400 ali 500
300 ml vode
30 ml olja
2 dag svežega kvasa
sol , na uč - čajno žličko ali malo več
----
mešana semena - na pamet - kakšnih 10 dag bi moralo biti dovolj
ribani sir za pico - enako - najbrž tudi kakih 10 dag
----
Vzhajano testo razvaljam v čimbolj podolgovato obliko. Prerežem po sredini. Vsako polovico pričnem zavijati kot potico. Če pride klobasa predebela, jo še malo raztegnem.
Razrežem na poljubno dolge štručke.
Dam v pekač na peki papir.
Vzhajam še kake pol ure - da je na pogled lepo vzhajano.
Premažem z mlekom
Potresem s semeni
Popršim z mlekom, (kar z roko, ker se semena čopiča rada primejo )
Potresem s sirom
Dam v pečico, segreto na 250 °C, na srednje vodilo - na program ventilator.
Pečem 12 minut. Preverim, če izgleda dovolj zapečeno.
Ugasnem pečico in pustim v njej še od 5 - 10 minut.
Vzamem iz pečice in s peki papirjem preložim na rešetko. Če se štručke ne tiščijo ravno ene druge, lahko mirno pustite, da se ohladijo kar na pekaču.
Opombe:
-moka in voda: včasih je moka bolj ali manj suha. Testo mora biti mehko in elastično na otip. Po potrebi dodati ali moko ali vodo.
-mesenje: kruhomat ali MUM ali električni mikser s kavlji za testo.
- peka: če nimate ventilatorske pečice, dodajte sir šele 5 minut pred koncem peke, drugače se rad zažge.
- vročina: 250 °C poskrbi, da ostane testo sočno in je hitro pečeno. Če je nižja, je treba peko podaljšati, kar ima za posledico nekoliko bolj izsušeno testo.
- vse ostalo variacije po lastni želji, s tem, da bo tudi rezultat gotovo drugačen. Lahko, da bo še bolj po vašem okusu.
POTREBEN ČAS: do 3 ure (1,5 ure mesenje in vzhajanje, 15 minut za delo, 20 - 30 za ponovno vzhajanje, 10 minut za delo, 12 minut peka, 5 minut ohlajanje)
500 g moke tip 400 ali 500
300 ml vode
30 ml olja
2 dag svežega kvasa
sol , na uč - čajno žličko ali malo več
----
mešana semena - na pamet - kakšnih 10 dag bi moralo biti dovolj
ribani sir za pico - enako - najbrž tudi kakih 10 dag
----
Vzhajano testo razvaljam v čimbolj podolgovato obliko. Prerežem po sredini. Vsako polovico pričnem zavijati kot potico. Če pride klobasa predebela, jo še malo raztegnem.
Razrežem na poljubno dolge štručke.
Dam v pekač na peki papir.
Vzhajam še kake pol ure - da je na pogled lepo vzhajano.
Premažem z mlekom
Potresem s semeni
Popršim z mlekom, (kar z roko, ker se semena čopiča rada primejo )
Potresem s sirom
Dam v pečico, segreto na 250 °C, na srednje vodilo - na program ventilator.
Pečem 12 minut. Preverim, če izgleda dovolj zapečeno.
Ugasnem pečico in pustim v njej še od 5 - 10 minut.
Vzamem iz pečice in s peki papirjem preložim na rešetko. Če se štručke ne tiščijo ravno ene druge, lahko mirno pustite, da se ohladijo kar na pekaču.
Opombe:
-moka in voda: včasih je moka bolj ali manj suha. Testo mora biti mehko in elastično na otip. Po potrebi dodati ali moko ali vodo.
-mesenje: kruhomat ali MUM ali električni mikser s kavlji za testo.
- peka: če nimate ventilatorske pečice, dodajte sir šele 5 minut pred koncem peke, drugače se rad zažge.
- vročina: 250 °C poskrbi, da ostane testo sočno in je hitro pečeno. Če je nižja, je treba peko podaljšati, kar ima za posledico nekoliko bolj izsušeno testo.
- vse ostalo variacije po lastni želji, s tem, da bo tudi rezultat gotovo drugačen. Lahko, da bo še bolj po vašem okusu.