Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Pistacijev kolač

crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Pistacijev kolač

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Beki
Prispevkov: 92
Pridružen: Če Jul 08, 2021 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Beki »

Ojla,

delim recept za pistacijev kolač z jogurtom, prepisan je iz kuharske knjige "Toplo priporočam".

240g masla
180g sladkorja
1.5 žlice cointreauja
1.5 žličke vanilijeve esence (jaz dam vanilin sladkor)
3 jajca
4 žlice čvrstega jogurta
1 olupljena pomaranča
100g pistacij (oluščenih, kar je cca 220g neoluščenih, če sproti kako pozobaš)
300g moke
1 žlička pecilnega praška
ščepec solli
1/2 žličke sode bikarbone

Maslo, ki naj obvezno prej nekaj časa odsedi na sobni temperaturi, penasto vmešamo s sladkorjem. Postopoma dodajamo še jajca in cointreau. V blenderju zmiksamo pistacije, pomarančo in jogurt. Moko zmešamo s soljo, sodo in pecilnim praškom.

V jajčno-masleno zmes nato postopoma dodajamo pistacijevo maso in suhe sestavine (moka). Temeljito premešamo, pečemo cca 40 minut na 175.
Nazadnje urejal/a Beki 25 Apr 2024 08:36; skupaj popravljeno 1 krat
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Njam, njam, imam slasten spomin nanj. Hvala._________________naredimo svet lepši
MijaLan
Prispevkov: 725
Pridružen: Ne Jul 10, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MijaLan »

Zelo je bil okusen. Torej s pistacijami zmiksamo še pomarančo? Celo ali olupljeno?

Hvala za peko!
Beki
Prispevkov: 92
Pridružen: Če Jul 08, 2021 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Beki »

Ojla, z veseljem še kdaj!

Pomarančo olupimo. Če bi vzeli neškropljeno in je ne bi olupili, bi bil kolač verjetno pravtako užiten, le okus po pomaranči bi prevladoval, za kar je pa škoda pistacij Smile

Lp, Beki
Nazadnje urejal/a Beki 25 Apr 2024 08:34; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8364
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Dober je tale kolač. Na pomarančo se spomniš spotoma a je del recepta (ni navedena med sestavinami)?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Beki
Prispevkov: 92
Pridružen: Če Jul 08, 2021 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Beki »

Hvala za opozorilo lpmami. Sem popravila, sedaj je olupljena pomaranča med sestavinami. Smile
mil
Prispevkov: 1418
Pridružen: Ne Apr 26, 2015 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mil »

Pozdrav


Kaj je cointreau?

vala

Vse lepo,-Miljenka
Beki
Prispevkov: 92
Pridružen: Če Jul 08, 2021 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Beki »

Draga Mil,
cointreau je francoski pomarančni liker. Brez slabe vesti ga lahko izpustiš, pa bo pecivo vseeno uspelo. Jaz sem ga prvo leto, odkar imam recept, vedno delala brez, ker ga nikjer nisem našla.

Lp, Beki
metuljc
Prispevkov: 9398
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Letos s tem likerjem ne boš imela težav, a ne? Vsaj poslej ne, če si jih imela do zdaj. Embarassed Very Happy Embarassed
Odgovori