Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Artičoka - Cynara scolymus

franci
Prispevkov: 126
Pridružen: Če Jan 08, 2015 1:00 am

Odgovor Napisal/-a franci »

Tiana je napisal/a:
Letos jih bo očitno nekaj več kot samo za poskuit (niso šle vse na sliko). Poznavalci, kdaj jih naj poberem?



Žal si malo pozna. Ko se pričnejo takole odpirat je že prepozno. Režeš jih dokler so glavice čvrsto skupaj. Pri takšnih pa se pričnejo že razvijati tisti sredinski deli, ki se razvijejo v cvet. Probaj eno prerezat in, če so cvetni poganjki že razviti, tisto se pri starih ne more jesti, ker je že bodičasto, potem jih pusti vsaj odcveteti in uživaj v lepih cvetovih.
Bicikel
Prispevkov: 2066
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Lahko pa se jih pripravlja polnjene s pršutom in sirom (natlačeno za listke) v pečici ali loncu zalito z belim vinom. V tem primeru sredinski del ni toliko pomemben, saj se je polnitev in kar je mehkega na listih. Nekako v stilu školjk pripravljenih na buzaro.
Tiana
Prispevkov: 1104
Pridružen: To Mar 04, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Očitno bodo letos krasile vrt s svojim cvetenjem.
Hvala za recept Bicikel! Mogoče vseeno sprobam katero s pršutom.
Bicikel
Prispevkov: 2066
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Kar probaj, je za prste obliznit - dobesedno, ker tudi ješ z rokami - vsak listič odtrgaš in potegneš med zobmi, da postrgaš mehek del, oleseneli pa na kup - kot školjke. Za sir je najbolje uporabiti parmezan oz. njemu podobne. Artičoko spodaj malo odrežeš, da v posodi lepo stoji. Malo pobrskaj, gotovo je kje kakšen bolj natančen recept. Tega nisem že več let deal, pa sem malo pozabil.
Tiana
Prispevkov: 1104
Pridružen: To Mar 04, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Nekaj artičok smo pojedli, res za prste obliznit Bicikel.
Nekaj cvetov (socvetij) sem pa pustila in trenutno je na njih huda gneča. Na sliki se ne vidi najbolje, ampak vsaj 10-15 čebel se konstantno masti te dni.

juglans
Prispevkov: 3381
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

Bog si ga vedi, če je nebi čez zimo pohrustal voluhar? Ker ...
Tiana
Prispevkov: 1104
Pridružen: To Mar 04, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Tiana »

juglans je napisal/a:
Bog si ga vedi, če je nebi čez zimo pohrustal voluhar? Ker ...


Ker? (jo ima strašansko rad?)...ali?
Tale je na mojem vrtu že tretje leto, preživela je dve zimi in presajanje lani v jeseni in letos spomladi zopet. Lani je spomladi voluhar nadadel listni ohrovt na mojem vrtu. Do artičoke ni uspel priti. Sem nabavila brenčača, ono napravo, ki jo zapičiš v zemljo in oddaja brenčeč zvok. Upam, da bo še naprej mir pred njim.
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Naj vaju oba razžalostim Crying or Very sad .

Mojo artičoko je na vrtu pojedel voluhar (in sladkorno peso tudi). Sredi strnjenega naselja je verjetno prišel po rovu za krtom. Imamo 2 brenčeči napravi, ki zaležeta za en Twisted Evil .
juglans
Prispevkov: 3381
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

Kratko, a sladko.

Sem za trenutek pomislil, da bi si jo posadil, .... pravzaprav, da bi te (@Tiana) fehtal za kakšen semenček. Ampak, je moj "prijatelj" tako priden, da ne najdem besed zanj. (pravkar sem iz pobiranja čebule in pospravil mi je kompletno belokranjko, ne vem, če so tri, štiri v zaboju)
Tiana
Prispevkov: 1104
Pridružen: To Mar 04, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Juglans, kdor ne reskira, ne profitira. Dobiš semenček ali dva Wink
Odgovori