Kobulasta oljčica - Elaeagnus umbellata

Odgovori
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Khm...

Če oljčice sveže zamrznemo in potem želimo uporabiti, ugotovimo, da imajo okus po ribah.

Kar načeloma ni taka katastrofa, če ima človek sicer rad ribe. Je pa dobro s tem vnaprej računati v luči dejstva, da na primer ponavadi ne dajemo rib v sadno kupo.
Uporabniški avatar
Lpmami
Prispevkov: 8393
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

He-he, Črt, imaš pa vsestranske izkušnje s tole oljčico Laughing_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17355
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

crtj je napisal/a:
Khm...

Če oljčice sveže zamrznemo in potem želimo uporabiti, ugotovimo, da imajo okus po ribah.

Kar načeloma ni taka katastrofa, če ima človek sicer rad ribe. Je pa dobro s tem vnaprej računati v luči dejstva, da na primer ponavadi ne dajemo rib v sadno kupo.


He, he, kaj pa za brodet Wink Laughing .
Uporabniški avatar
Lpmami
Prispevkov: 8393
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

He-he, Muha, ti pa res nisi od muh! Kakšna domislica Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Če nadaljujemo to zgodbo z ribami... Smile

No, z marmelado pa ni tako hudo. Je okusna, čeprav nekoliko nenavadna. Recimo, da je okus nekaj takega, kot če si pripraviš skledo jagod, potem pa po malem preliješ čez nekaj paradižnikove omake.

A je ta nekoliko-paradajzni okus zaradi likopena, ki ga imata oba veliko, oljčica še dosti višjo koncentracijo - ne vem.

Mislim pa, da bi se z malo drugačno pripravo mirno naredilo iz nje ketchup... kot recimo http://the3foragers.blogspot.si/2012/10/autumn-olive-recipe-autumn-olive-ketchup.html
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Oljčice so sredi cvetenja in so strašne. Vonj je kot jasmin in se vali naokoli v oblakih. Čebele so zelo vesele in še kup drugih žužkov zraven.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Cvetovi oljčic so preživeli dan upora proti pomladi -- vsaj čebele tako mislijo.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Res so preživeli - zdaj počasi začenjajo zoreti plodovi. Nekateri so že za v usta, nekateri so pa še bolj tako... "To je gotovo zelo zdravo," ponavadi po okušanju kakšne bljak stvari reče tašča.





Pa še idila s pajkom Smile

zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

Ohoj.

Pri meni je E. multiflora tudi preživela zimsko pomlad + močno točo.

Posajena je bila jeseni 2014 kot 60cm grm s tremi močnimi vejami in golo korenino.
Plodovi so zreli, a kisli kot limona.
Bom posušil, da vidim kaj se zgodi s kislino.
Slikano danes.



Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Če so še tako kisli, probaj še pustit. Ne vem za multifloro, vendar sortna umbellata je na koncu prav prijetnega okusa. Tele slike sicer meni zgledajo precej umbellataste...
Odgovori