Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Portulaca oleracea - navadni tolščak

metuljc
Prispevkov: 9399
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

TP, po moje ga boš razkuhal. Jaz bi mlade poganjke vrgla v vrel kis (kot ga pripraviš za kumarice) za minuto, pobrala ven, zložila v kozarec, zavrela kis, v katerem je prej bil tolščak in nalila na poganjke. Zaprla in - basta, bi rekli Primorci. Kaj boš dal vmes: poepr, česen, lovor,....je tvoja izbira.
Če kumarice zdržijo tako, bo tudi ta tolščak.
Ja, Marija, videla sem ga, res ga je precej, zdaj najbrž precej pohojenega. Pa si bo že še opomogel.
TwityPity
Prispevkov: 1128
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Se mi zdi da bi bila česen in tolščak dobra kombiacija Very Happy
metuljc, poskušam se izogibati kuhanju ozimnice, ker mi pobiranje vrele zelenjave iz lonca ni ravno prijetno, zato pa raje hladno zapakiram v pečici.
No, ko bo kaj za v kozarec bom probal s 5min pa poročam..
metuljc
Prispevkov: 9399
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Glede na nežnost rastlinic (oz. poganjkov) boi jaz kar surocve naložila v kozarec in zalila z vrelim kisom in sploh ne bi pasterizirala. Če gre s kumaricami tako, mora biti tudi za tolščak OK.
pika
Prispevkov: 1325
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pika »

Jaz tudi predlagam samo surove zložiti v kozarce in zaliti z vrelim kisom in zapreti, brez pasteriziranja potem. Tudi kumarice in papriko sem že tako vlagala, se je obneslo, rezultat pa je nekaj vmes med vloženimi in surovimi. Kumaric je zmanjkalo, paprika se pa od lani še dobro drži v kozarcih.
TwityPity
Prispevkov: 1128
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

"Pasteriziram na hitro" samo zato, ker so se nam kumarice pred parimi leti začele barvati na belo.
pep
Prispevkov: 1303
Pridružen: To Sep 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pep »

Kako je uspelo vlaganje tolščaka?Jaz si privoščim surovega dokler je.
TwityPity
Prispevkov: 1128
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Sem ga poskusil en majhen kozarček, nekaj "posebnega", okusa pa ne znam opisat.
juglans
Prispevkov: 3381
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

Zanimivo, bi veljalo poizkusiti TP.

Jaz sem ga letos ('13) požel za seme. Na koncu ga je bilo kar precej (cca 3l), dodajam pa ga k ostalemu semenju, ki ga tudi pridelujem za konzumacijo. Vse to nekako v stilu "super" semenk iz domačega vrta in ne pripeljano iz druge strani planeta Zemlja.
Če se vrnem k bistvu, seme nima kakšnega izrazitega okusa, me pa povsem zadovoljuje misel na vsebujoče bogastvo ter lastno udeležbo pri sestavljanju mozaika svoje prehrane.

Smile
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Pri nas ga jemo samo poleti-oziroma takrat, ko raste. Z vejic posmukam listke in jih cele dodajam k poletnim solatam.
Vendar pa se dogaja, da, odkar ga jemo, ni tako množično zastopan na vrtu, kot prej, čeprav ga ne pulim ali kako drugače preganjam z vrta._________________naredimo svet lepši
metuljc
Prispevkov: 9399
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Popražen, narejen kot frtalja tudi ni slab, seveda le mladi poganjki.
Odgovori