Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Elba F1
Mfranc, zadeva za pripravo omake brez semen je kompleksen postopek,
Najprej žena pelate potopi v krop, da jim lahko olupi kožico. Potem jaz te olupljene pelate po dolgem razrežem na četrtinke in odstranim vso tekočo notranjost s semeni. Tako ostanejo samo nekakšni fileti pelata, ki jih nato skuhamo, vmes malo spiriramo s paličnim mešalcem in damo v lončke. To omako potem hči uporablja za polivko na pizzi.
Zase delam omako kar iz celih paradajzov, ker me semena ne motijo. Edino kožico olupim, saj ta res ni zaželena v omaki.
In pa hvala za pohvalo, upam, da bodo tudi tebi letos vsi pelati dobro obrodili._________________kar zraste pač zraste
Najprej žena pelate potopi v krop, da jim lahko olupi kožico. Potem jaz te olupljene pelate po dolgem razrežem na četrtinke in odstranim vso tekočo notranjost s semeni. Tako ostanejo samo nekakšni fileti pelata, ki jih nato skuhamo, vmes malo spiriramo s paličnim mešalcem in damo v lončke. To omako potem hči uporablja za polivko na pizzi.
Zase delam omako kar iz celih paradajzov, ker me semena ne motijo. Edino kožico olupim, saj ta res ni zaželena v omaki.
In pa hvala za pohvalo, upam, da bodo tudi tebi letos vsi pelati dobro obrodili._________________kar zraste pač zraste
- lpmami
- Prispevkov: 8375
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Pri meni je dobro obložen in prvi spodaj začenjajo svetleti, malo gredo na roza. Komaj čakam, da kakšen dozori, saj ga imam letos prvič.
Sem pa še enkrat pregledala: vsi so "pravilne" pelatne oblike in s špičko na koncu._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Sem pa še enkrat pregledala: vsi so "pravilne" pelatne oblike in s špičko na koncu._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Jaz za konzerviranje paradižnika uporabljam ročno pasirko. Lupljenje kožice in lovljenje semen, če uporabim nastavek z manjšimi luknjicami, je tako nepotrebno. Mama pa ima neko plastično izvedbo, za katero ne vem kje jo je dobila, ki tudi odstrani vse tujke v omakci.Nazadnje urejal/a Med_Ica 12 Apr 2018 11:18; skupaj popravljeno 1 krat
lpmami je napisal/a: |
Pri meni je dobro obložen in prvi spodaj začenjajo svetleti, malo gredo na roza. Komaj čakam, da kakšen dozori, saj ga imam letos prvič. Sem pa še enkrat pregledala: vsi so "pravilne" pelatne oblike in s špičko na koncu. |
Me veseli, da vam je vsem Elba dobro obložena, dozorelo pa tako ali tako bo v teh dneh, ko je napovedana vročina in sonce.
Mfranc, za tebe pa sem že shranil letošnje seme od tipične Elbe, saj si očitno edini, ki mu je ratalo vzrediti okroglo varianto Elbe, no tudi pri meni je ena sadika podobna in ima prikupne sodčke._________________kar zraste pač zraste
Rade je napisal/a: |
, saj si očitno edini, ki mu je ratalo vzrediti okroglo varianto Elbe, no tudi pri meni je ena sadika podobna in ima prikupne sodčke. |
Očitno si spregledal, ko sem pisala, da so okrogle tudi pri meni. Od treh sadik, ki sem jih zadržala doma, ima samo ena tipične podolgovate plodove. Rast se je pri vseh treh sadikah končala pri dobrih pol metra.
Idealne za vzgojo v loncih.
Muha, se oproščam, da sem te spregledal, sedaj se spomnim, da si omenila to.
Drugače pa je za Elbo povsem normalno, da zraste samo do nekje max slab meter višine, raje manj kot več, ampak če pustite kakšne štiri vrhove, potem bo več kot lepo obložen. No, meni je letos ena sadika Elbe zrasla že preko metra in pol, verjetno se je pojavil kak skrit gen. Ima pa plodove zelo zelo podobne originalu, zato bom za hec kar spravil tudi seme te sadike. Drugače pa mi je najbolj všeč tipična rastlina, majhna in čokata, polno obložena s pelati._________________kar zraste pač zraste
Drugače pa je za Elbo povsem normalno, da zraste samo do nekje max slab meter višine, raje manj kot več, ampak če pustite kakšne štiri vrhove, potem bo več kot lepo obložen. No, meni je letos ena sadika Elbe zrasla že preko metra in pol, verjetno se je pojavil kak skrit gen. Ima pa plodove zelo zelo podobne originalu, zato bom za hec kar spravil tudi seme te sadike. Drugače pa mi je najbolj všeč tipična rastlina, majhna in čokata, polno obložena s pelati._________________kar zraste pač zraste
Rade je napisal/a: |
. Drugače pa mi je najbolj všeč tipična rastlina, majhna in čokata, polno obložena s pelati. |
Meni tudi. Še sploh, ker ni veliko sort, ki bi bile primerne za vzgojo v loncih. Tudi to, da niže od ostalih zaključi z rastjo, dozori in naravno propade ni za odmet. Posebej v letih, ko začne plesen razsajati že pozno poleti in žalostni mečemo ven sadike drugih sort, polno obložene s še zelenimi plodovi. Podolgovati ali okrogli plodovi so drugotnega pomena . Na mojem vrtu/loncu ima že rezervacijo za naslednja leta.