Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

OMAKA IZ ČILIJEV

Odgovori
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8375
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Kaj res ne poznaš pomena tega starega pregovora, Tonček? Mogoče tudi v obliki: "O okusih se ne razpravlja."? Da ljudje že dolgo vedo, da je takrat, ko razprava zaide na področje osebnega okusa in ni več racionalna, najbolje nehati._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Tonček
Prispevkov: 606
Pridružen: Sr Mar 08, 2017 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Tonček »

No, malo bolj natančni bi pa že lahko bili. Razprava je takrat, ko nekdo pove mnenje, drugi mu pove svoje mnenje ali mu celo oporeka in se potem to lahko nadaljuje v nedogled. V mojem primeru nisem z nikomer razpravljal. Mene pa moti, da se čutijo nekateri pozvani podučevat druge o osnovnih stvareh, ki bi morale biti splošno znane. Nekoč sem poznal upokojeno učiteljico, ki je še odrasle ljudi kar naprej nekaj podučevala. Prav tečna je bila, verjetno je mislila, da si kot starejša oseba to lahko dovoli.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tonček je napisal/a:
Nekoč sem poznal upokojeno učiteljico, ki je še odrasle ljudi kar naprej nekaj podučevala. Prav tečna je bila, verjetno je mislila, da si kot starejša oseba to lahko dovoli.


Meni se to zdi samo po sebi razumljivo Wink . Kaj pa nam upokojencem drugega še preostane? V službi ne moremo več težit, partnerji so nas hitro siti .... Embarassed Laughing .
Tonček
Prispevkov: 606
Pridružen: Sr Mar 08, 2017 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Eni se zaposlijo s pridelovanjem izvrstnega sočivja. Drugi kuhajo izvrstne čili omake. (To zadnje sem omenil zato, da se ne oddaljimo s teme). Eni pa sledijo Karlovim smernicam (Ne mislim Marxa). Živi in pusti živeti!
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Tonček je napisal/a:
Mene pa moti, da se čutijo nekateri pozvani podučevat druge o osnovnih stvareh, ki bi morale biti splošno znane.


Repetitio est mater studiorum.
Tonček
Prispevkov: 606
Pridružen: Sr Mar 08, 2017 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Tonček »

metuljc je napisal/a:
Tonček je napisal/a:
Mene pa moti, da se čutijo nekateri pozvani podučevat druge o osnovnih stvareh, ki bi morale biti splošno znane.


Repetitio est mater studiorum.


Exigua est virtus praestrare silentia rebus; at contra est culpa tacenda loqui.
mravlja
Prispevkov: 4237
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

In omaka zacenja "brbotati"...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ne znam latinščine Embarassed . No tole od metuljc sem še kar razumela, naprej se mi je pa zataknilo. Ampak med brskanjem za prevodom sem našla zelo priročno stran . Bo tudi meni kdaj prišla prav Wink .



Tonček, če ne želiš, da smetimo tule v temi omake, lahko "stranpot" oddvojim v samostojno temo.
Tonček
Prispevkov: 606
Pridružen: Sr Mar 08, 2017 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Se mi pa zdi, da bi napravil smrtni greh, če ne bi omenil omake iz dimljenih čilijev (čipotli, chipotle chili). Odlično se poda k mesu na žaru in podobnim "nevarnim" jedem. To omako kupujem, ker je preveč zamudno za pripravo v količinah, ki jih potrebujem. https://www.tabasco.com/product/chipotle-sauce/. Bi bilo zanimivo slišat, če jo kdo od gartlčanov pripravlja. Kolikor sem zasledil, jo pri nas prodaja le en podjetnik, ki pa je menda ne pripravlja sam.
Kravzlj
Prispevkov: 759
Pridružen: To Feb 18, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Domači tabasco.

Sklepam da glavno vrenje poteka nekaj tednov, morda dva-tri ?
A potem lahko pokrov od kozarca zategneš, ali bo verjetno še po malem vrelo?

Letos sem naredil e eno serijo omake. Kuhane, samo premalo kisa in konzervansov, pa s je pokvarila in bila ne-tekoča. Zdaj pa tuhtam da bi naredil kar tabasco._________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Odgovori