Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Brstični ohrovt - Brassica oleracea L. var. gemmifera

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Očitno je spet na delu kapusova muha . Pravega varstva, razen mehaničnega zatiranja, izgleda niti ni.
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Pa kaj ima že vsaka zelenjava svojo uničevalno muho Confused Twisted Evil

"Naša muha" - nujno se moreš preimenovati, ker ti tak škodljivec sploh "ne pritiče" Wink Laughing
labia
Prispevkov: 350
Pridružen: So Jun 08, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a labia »

ha, res je kapusova muha, tisti beli črvički so nastali 3 tedne po presajanju.
In ravno letos sem pozabil na tiste rumene lepljive plošče, na katere se lepijo muhe in bolhači. Zdaj je seveda nekako prepozno, ker so se ličinke že izlegle iz odloženih jajčec.
Vseeno bom z zamudo nastavil še plošče, da polovim še druge nepridiprave....
Venusta
Prispevkov: 70
Pridružen: Če Feb 04, 2016 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Venusta »

Pri nas smo vsako leto jeseni s korenino vred shranili brstični ohrovt v klet, ker ga ni bilo nikakor mogoče zaščititi pred srnami, pa tudi snega imamo ponavadi čez zimo. Pa se ni dologo obdržal. Letos pa sem ga na vrtu izkopala in presadila v rastlinjak. Odlično se drži in bo izgleda ostal celo zimo.
Ivčk
Prispevkov: 1620
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Prebrala sem celo temo in izvedela mnogo koristnih napotkov glede vzgoje.

Torej...letos bom prvič gojila svoj brstični ohrovt iz semen (imam zelenega, ki zori postopoma in vijoličnega).
Imate kake posebne napotke glede sejanja? Zanima me predvsem kdaj naj sejem in kako naj jih oskrbujem, da bom pravočasno imela lepe sadike za sajenje na prosto. Je bolje imeti dve rundi, eno sajeno prej in eno kasneje?

Kar se tiče plodovk, vem veliko, pri kapusnicah sem še bolj 'zelena', ker me do sedaj niso preveč zanimale.
A ko sem poskusila eno fino specialiteto iz brstičnega ohrovta, me je čisto navdušil, zato se zdaj res veselim svojega pridelka.
Vnaprej hvala za vsak nasvet! Cool_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
copatka
Prispevkov: 2301
Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Ivčk, lahko izdaš to specialiteto? Za brstični ohrovt se ne najde prav veliko receptov Rolling Eyes . Hvala!_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Jaz sejem kapusnice v prvi polovici aprila. Sejem jih v lončke, nato presadim v cvetnična korita, kjer počakajo, da poberem zgodnji krompir (junija)._________________naredimo svet lepši
Ivčk
Prispevkov: 1620
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Copatka, z veseljem, jedla sem ga pri moji mami za Božično večerjo in bil je res odličen kot priloga mesu.
Priprava je sila enostavna, točnih količin pa žal nimam.

-Torej, brstiče prerežemo po dolgem na polovičke in jih prevrnemo s prerezano polovico navzdol na vročo ponev, kjer smo zgreli mešanico masla in olivnega olja.
-Pečemo kar precej časa, dokler spodnja stran ne porjavi, nakar jih obrnemo in pečemo še na drugi strani. V tej fazi izgledajo kar preveč zapečeni (temno rjavo zapečen) in so še vedno zelo trdi.
-Ko porjavijo še na drugi strani, dodamo tri stroke nasekljanega česna in na hitro premešamo, da česen samo zadiši.
-Nato zalijemo z nekaj zajemalkami jušne osnove (lahko goveja ali piščanjčja, bistveno je, da je dovolj slana) in pokrijemo s pokrovko, da se na srednjem ognju počasi duši. Naj ne bodo čisto prekriti s tekočino!
-Na koncu pokrovko odkrijemo in pustimo, da jušna osnova povre, po potrebi malo dosolimo.
-Gotovi so, ko vanje zapičimo vilico in jo zlahka izvlečemo, kar pomeni, da so dovolj mehki.

Pa dober tek, meni se že sline cedijo, že vem, kaj bo danes na mizi. Poslikam, če se bom res lotila!_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Ivčk
Prispevkov: 1620
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

brbr, lepa hvala, sem si že zabeležila! Very Happy_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
copatka
Prispevkov: 2301
Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Ivčk, najlepša hvala! Kmalu sprobam, bere se slastno! Very Happy_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Odgovori