Brstični ohrovt - Brassica oleracea L. var. gemmifera
-
- Prispevkov: 350
- Pridružen: So Jun 08, 2013 2:00 am
ha, res je kapusova muha, tisti beli črvički so nastali 3 tedne po presajanju.
In ravno letos sem pozabil na tiste rumene lepljive plošče, na katere se lepijo muhe in bolhači. Zdaj je seveda nekako prepozno, ker so se ličinke že izlegle iz odloženih jajčec.
Vseeno bom z zamudo nastavil še plošče, da polovim še druge nepridiprave....
In ravno letos sem pozabil na tiste rumene lepljive plošče, na katere se lepijo muhe in bolhači. Zdaj je seveda nekako prepozno, ker so se ličinke že izlegle iz odloženih jajčec.
Vseeno bom z zamudo nastavil še plošče, da polovim še druge nepridiprave....
-
- Prispevkov: 70
- Pridružen: Če Feb 04, 2016 1:00 am
Pri nas smo vsako leto jeseni s korenino vred shranili brstični ohrovt v klet, ker ga ni bilo nikakor mogoče zaščititi pred srnami, pa tudi snega imamo ponavadi čez zimo. Pa se ni dologo obdržal. Letos pa sem ga na vrtu izkopala in presadila v rastlinjak. Odlično se drži in bo izgleda ostal celo zimo.
-
- Prispevkov: 1620
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Prebrala sem celo temo in izvedela mnogo koristnih napotkov glede vzgoje.
Torej...letos bom prvič gojila svoj brstični ohrovt iz semen (imam zelenega, ki zori postopoma in vijoličnega).
Imate kake posebne napotke glede sejanja? Zanima me predvsem kdaj naj sejem in kako naj jih oskrbujem, da bom pravočasno imela lepe sadike za sajenje na prosto. Je bolje imeti dve rundi, eno sajeno prej in eno kasneje?
Kar se tiče plodovk, vem veliko, pri kapusnicah sem še bolj 'zelena', ker me do sedaj niso preveč zanimale.
A ko sem poskusila eno fino specialiteto iz brstičnega ohrovta, me je čisto navdušil, zato se zdaj res veselim svojega pridelka.
Vnaprej hvala za vsak nasvet!
_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Torej...letos bom prvič gojila svoj brstični ohrovt iz semen (imam zelenega, ki zori postopoma in vijoličnega).
Imate kake posebne napotke glede sejanja? Zanima me predvsem kdaj naj sejem in kako naj jih oskrbujem, da bom pravočasno imela lepe sadike za sajenje na prosto. Je bolje imeti dve rundi, eno sajeno prej in eno kasneje?
Kar se tiče plodovk, vem veliko, pri kapusnicah sem še bolj 'zelena', ker me do sedaj niso preveč zanimale.
A ko sem poskusila eno fino specialiteto iz brstičnega ohrovta, me je čisto navdušil, zato se zdaj res veselim svojega pridelka.
Vnaprej hvala za vsak nasvet!
![Cool](images/smiles/icon_cool.gif)
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
instagram: @iva.grasa.ig
spletna stran: www.tomatojunkie.eu
spletna stran: www.tomatojunkie.eu
-
- Prispevkov: 2358
- Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
- Kraj: Radegunda, Golte
Ivčk, lahko izdaš to specialiteto? Za brstični ohrovt se ne najde prav veliko receptov
. Hvala!_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
![Rolling Eyes](images/smiles/icon_rolleyes.gif)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
-
- Prispevkov: 1620
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Copatka, z veseljem, jedla sem ga pri moji mami za Božično večerjo in bil je res odličen kot priloga mesu.
Priprava je sila enostavna, točnih količin pa žal nimam.
-Torej, brstiče prerežemo po dolgem na polovičke in jih prevrnemo s prerezano polovico navzdol na vročo ponev, kjer smo zgreli mešanico masla in olivnega olja.
-Pečemo kar precej časa, dokler spodnja stran ne porjavi, nakar jih obrnemo in pečemo še na drugi strani. V tej fazi izgledajo kar preveč zapečeni (temno rjavo zapečen) in so še vedno zelo trdi.
-Ko porjavijo še na drugi strani, dodamo tri stroke nasekljanega česna in na hitro premešamo, da česen samo zadiši.
-Nato zalijemo z nekaj zajemalkami jušne osnove (lahko goveja ali piščanjčja, bistveno je, da je dovolj slana) in pokrijemo s pokrovko, da se na srednjem ognju počasi duši. Naj ne bodo čisto prekriti s tekočino!
-Na koncu pokrovko odkrijemo in pustimo, da jušna osnova povre, po potrebi malo dosolimo.
-Gotovi so, ko vanje zapičimo vilico in jo zlahka izvlečemo, kar pomeni, da so dovolj mehki.
Pa dober tek, meni se že sline cedijo, že vem, kaj bo danes na mizi. Poslikam, če se bom res lotila!_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Priprava je sila enostavna, točnih količin pa žal nimam.
-Torej, brstiče prerežemo po dolgem na polovičke in jih prevrnemo s prerezano polovico navzdol na vročo ponev, kjer smo zgreli mešanico masla in olivnega olja.
-Pečemo kar precej časa, dokler spodnja stran ne porjavi, nakar jih obrnemo in pečemo še na drugi strani. V tej fazi izgledajo kar preveč zapečeni (temno rjavo zapečen) in so še vedno zelo trdi.
-Ko porjavijo še na drugi strani, dodamo tri stroke nasekljanega česna in na hitro premešamo, da česen samo zadiši.
-Nato zalijemo z nekaj zajemalkami jušne osnove (lahko goveja ali piščanjčja, bistveno je, da je dovolj slana) in pokrijemo s pokrovko, da se na srednjem ognju počasi duši. Naj ne bodo čisto prekriti s tekočino!
-Na koncu pokrovko odkrijemo in pustimo, da jušna osnova povre, po potrebi malo dosolimo.
-Gotovi so, ko vanje zapičimo vilico in jo zlahka izvlečemo, kar pomeni, da so dovolj mehki.
Pa dober tek, meni se že sline cedijo, že vem, kaj bo danes na mizi. Poslikam, če se bom res lotila!_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
instagram: @iva.grasa.ig
spletna stran: www.tomatojunkie.eu
spletna stran: www.tomatojunkie.eu
-
- Prispevkov: 1620
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
brbr, lepa hvala, sem si že zabeležila!
_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
![Very Happy](images/smiles/icon_biggrin.gif)
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
instagram: @iva.grasa.ig
spletna stran: www.tomatojunkie.eu
spletna stran: www.tomatojunkie.eu
-
- Prispevkov: 2358
- Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
- Kraj: Radegunda, Golte