Koleraba - podzemna

Odgovori
crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 10774
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Koleraba - podzemna

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
Melona
Prispevkov: 4574
Pridružen: Pe Mar 28, 2014 1:00 am
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Ne najdem teme o kolerabi, tisti s podzemnim gomoljem, zato sprašujem kar tukaj; tri so se začele pripravljati na cvetenje. Naj jih še pustim ali bo gomolj zaradi tega kaj slabši?
metuljc
Prispevkov: 9546
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ja, seveda bo slabši, saj se bodo snovi iz gomolja porabljale za tvorbo cvetov. Izpuli, poreži dele nad gomoljem in bo počakala dlje, vsaj po moje.
Uporabniški avatar
Melona
Prispevkov: 4574
Pridružen: Pe Mar 28, 2014 1:00 am
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Hvala, jo grem res kar izpulit in shranit.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17579
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

O podzemni res še ni nobene teme. Sem kar semle dopisala v naslov še to.

Podzemna koleraba se zelo dobro skladišči. Tudi, če jo režemo stran po koščkih zlepa ne prične gniti. Edinole prerašča lahko, če je preveč na toplem.
tajana
Prispevkov: 1381
Pridružen: Pe Maj 30, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a tajana »

Podzemna koleraba tudi lepo prezimi v zemlji. Jaz jo dodatno zasujem se z listjem._________________CARPE DIEM
brbr
Prispevkov: 8148
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Pri meni je podzemna koleraba vsako zimo zunaj, kjer brez dodatne zaščite vedno prezimi. Po zimi je samo ena težava - če je zemlja zmrznjena, kolerabe ne moreš izkopat. Zato jih jaz nekaj presadim v cvetlična korita in prezimujem v notranjosti.

V jeseni sem nekaj kolerab dobila od gospoda, ki vedno vse pobere in čez zimo skladišči v kleti. Te kolerabe so bile v začetku dobrega okusa. Zdaj pa so pekoče grenkega. Me zanima, ali ste tudi vi opazili kaj podobnega.
Sveže izpuljene kolerabe, pa so sladkega okusa, nič pekoče, grenke pa sploh ne.

Sem pa včeraj probno posejala v lonček mekaj semen zelenih kolerabic -še nikoli tako zgodaj, priznam._________________naredimo svet lepši
metuljc
Prispevkov: 9546
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ni neobičajno, brbr. Prevri odlij vodo in bo menda OK ali vsaj bolje.
brbr
Prispevkov: 8148
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

No, ta grenko smo že pojedli. Zdaj imamo samo še svežo. Pri nas je problem ta, da jo zelo radi grizljamo kar surovo..._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17579
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

brbr: Še jaz sem probala košček gomolja, ki je bil najprej dva meseca v podzemni shrambi, zadnji mesec pa na mrzlem podstrešju, zavit v časopisni papir. Še vedno je lepo sladkasta. Bi bilo možno, da je bila tista, ki je grenila, dalj časa izpostavljena svetlobi? Mimogrede: tudi meni gre surova bolj v slast kot kuhana.
Odgovori