Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Štiripikasti križevec (pajek) - Araneus quadratus

crtj-admin
Site Admin

Štiripikasti križevec (pajek) - Araneus quadratus

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Tale lepotec mi je včeraj na vrtu med delom prekrižal pot, zadek ima velik ko frnikola, kdo ga pozna?

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Aye_Aye, za odgovor bo pravi naslov dr. Matjaž Kuntner (kuntner<at>gmail<dot>com; kuntner<at>zrc-sazu<dot>si.), eden slovenskih poznavalcev pajkov.
Aye-Aye

No pa sem našla lepotca, pravzaprav je ona, pajkovka, ženski osebek, to se vidi po ogromnem zadku. Spada me križevce, naj bi bil Araneus quadratus - štiripikasti križevec. Lahko so različnih barv od rjave, zelene do oranžno rdeče. Značilne naj bi bile štiri pike na telesu. Zasledila sem celo da odrasle samice spreminjajo barvo, najhitreje v treh dneh, v suhem in vročem je oranžno rdeč v vlažnem in mrzlem pa zelen, zanimivo ne. Mreže dela pri tleh, lovi predvsem kobilice in druge skakajoče žuželke. Smile
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

V tako oranžni obliki ga nisem videla nikoli še. Zanimivo, nisem nite vedela, da pajki spreminjajo barve. No, pa saj je nekako logično, čeprav te poranžne ne znam povezati z varovalno barvo.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Zanimivo in presenetljivo. Verjetno to ni edini pajek, ki spreminja barvo?
Aye-Aye

Ja mene je tudi to z spreminjanjem barve presenetilo, tako da ne vem ali še kateri pajek spreminja barvo, a če tega pogledate bolj natančno se vidi da je tak malo transparenten, ker če bi bil kosmat tega verjetno ne bi mogel.
irenakk

Odgovor Napisal/-a irenakk »

greeny je napisal/a:
Pred dnevi sem izvedel še za enega pajka, ki spreminja barvo - Misumena vatia, eden od rakovičastih pajkov.

Debata o rakovičastih pajkih se nadaljuje tule: Thomisidae - rakovičarji (pajki)

Greeny, tvoje vprašanje o hroščkih pa sem dala med Težave pri vzgoji in ukrepi - Bolhači
Odgovori