Štiripikasti križevec (pajek) - Araneus quadratus

crtj-admin
Site Admin

Štiripikasti križevec (pajek) - Araneus quadratus

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Tale lepotec mi je včeraj na vrtu med delom prekrižal pot, zadek ima velik ko frnikola, kdo ga pozna?

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Aye_Aye, za odgovor bo pravi naslov dr. Matjaž Kuntner (kuntner<at>gmail<dot>com; kuntner<at>zrc-sazu<dot>si.), eden slovenskih poznavalcev pajkov.
Aye-Aye

No pa sem našla lepotca, pravzaprav je ona, pajkovka, ženski osebek, to se vidi po ogromnem zadku. Spada me križevce, naj bi bil Araneus quadratus - štiripikasti križevec. Lahko so različnih barv od rjave, zelene do oranžno rdeče. Značilne naj bi bile štiri pike na telesu. Zasledila sem celo da odrasle samice spreminjajo barvo, najhitreje v treh dneh, v suhem in vročem je oranžno rdeč v vlažnem in mrzlem pa zelen, zanimivo ne. Mreže dela pri tleh, lovi predvsem kobilice in druge skakajoče žuželke. Smile
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

V tako oranžni obliki ga nisem videla nikoli še. Zanimivo, nisem nite vedela, da pajki spreminjajo barve. No, pa saj je nekako logično, čeprav te poranžne ne znam povezati z varovalno barvo.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Zanimivo in presenetljivo. Verjetno to ni edini pajek, ki spreminja barvo?
Aye-Aye

Ja mene je tudi to z spreminjanjem barve presenetilo, tako da ne vem ali še kateri pajek spreminja barvo, a če tega pogledate bolj natančno se vidi da je tak malo transparenten, ker če bi bil kosmat tega verjetno ne bi mogel.
irenakk

Odgovor Napisal/-a irenakk »

greeny je napisal/a:
Pred dnevi sem izvedel še za enega pajka, ki spreminja barvo - Misumena vatia, eden od rakovičastih pajkov.

Debata o rakovičastih pajkih se nadaljuje tule: Thomisidae - rakovičarji (pajki)

Greeny, tvoje vprašanje o hroščkih pa sem dala med Težave pri vzgoji in ukrepi - Bolhači
Odgovori