Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Krofi

brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Hvala za pohvale. Roko na srece - na sliki ni tistih iz prve runde Embarassed.

Danes jih bom cvrla zgodaj popoldne, da bodo kar najbolj sveži za pustno večerjo s prijatelji. Me prav zanima, kako se bo obneslo daljše prvo vzhajanje._________________naredimo svet lepši
cinija1
Prispevkov: 3108
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Pozdravljene
Krofe že več kot 20 let pečem po tem receptu:
1 kg moke mehke
2 dcl mleka
1 dcl olja
1 dcl ruma
3 dcl sveže odprte Radenske
7dkg kvasa
2 žlici sladkorja
lupina 1 limone
5 rumenjakov
sol

Jaz si vse sestavine pripravim, da kaj ne pozabim.

1. Moko posoliš ob robu in naredi jamico, zlij kvasec, malo pomesaj in pokrij, malo kipne.

2. Rumenjake, preostali sladkor stepi in dodaj rum, olje in preostalo mleko in še pomešaj. Zlij to v moko in vse skupaj pomešaj.

Vlij še Radensko in mešaj, da je gladko testo.

Daj na toplo, da kipne.
.

3. Krofe delam z žlico.






Jaz jih lepo v flis dekico zavijem in kipnejo v 20 minutah lepo enakomerno.


Nato jih še scvremo 3 minute na eni in 3 na drugi strani.
.

Delam tako velike, da jih dobim 30 ali kakšen manj iz te mase.
.

Zelo zelo enostavno.
Pa lep pozdrav
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
MijaLan
Prispevkov: 725
Pridružen: Ne Jul 10, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MijaLan »

Super ste jih spekle, poklon!
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

vsi krofi so superca. same petke. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Cinija1, zanimiv recept in krasni krofi. Zanima me, ali tisti, ki pridejo nazadnje na vrsto niso preveč vzhajani?

No, moji včerajšnji pa so bili milo rečeno polom - mogoče so eni trije sramežljivo nakazovali sledove venčka, vsi ostali pa so bili homogeno zlato rjavi Evil or Very Mad . Kaj sem naredila drugače kot pri sobotni peki?

1. v testo sem dala namesto limoninega soka zmiksane kandirane lupine limon in dodala malo več mandarinovega sladkorja (za aromo namreč poleg običajnega sladkorja dajem tudi sladkor, ki ostane pri kandiranju mandarin). Tako, izgleda, je bilo testo pretežko/prebogato.

2. testo sem pred oblikovanje krofov vzhajala do dvojnega volumna.

No, kot rečeno - včerajšnji krofi so se lahko krasili samo z notranjo lepoto. Imam pa trpežne prijatelje, ki mi stojijo ob strani tako v dobrem, kot slabem in so tako pridno vse pojedli in še hvalili po vrhu:lol: .

Zdaj sem se (tako kot kar nekajkrat prej) zaklela, da pri pripravi ne bom več ekperimetirala. No, mogoče preizkusim še Cinjin recept. Ampak to enkrat med letom, da za pusta ne bo spet kaj narobe._________________naredimo svet lepši
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

brbr, nekaj je na tem, da je pomembna notranja lepota, a ne?
Konec koncev, živimo v svetu, kjer je vse preveč pomembna le embalaža, ne vsebina. Morda so tvoji včerajšnji krofi en mali upor temu.

Wink Cool
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

cinija1: tvoj recept mi je zelo všeč, ker je na 1 kg le 5 rumenjakov. Domnevam, da pridejo zato še malo bolj rahli. Preizkusim ob priliki polovično količino, v kruhomatu. Sovražim stepanje na roke! Mad

brbr: včeraj je bil en tak čuden dan. Po kar nekaj letih so tudi meni ratali bolj "bobi" kot "krofi". Naredila sem jih iz običajnega testa, le da sem dala marmelado notri že pri oblikovanju (ne prvič). Moja domača je preveč tekoča pa mi je možiček prinesel Podravkino iz trgovine. Vse je lepo šlo, tudi vzhajali so kar lepo. Le sem in tja se je na kakem pokazala mala luknjica v smeri marmelade. "Zalepila" sem jo z beljakom Embarassed .
Cvrenje pa katastrofa! puli lase . Ena tretjina se jih je odprla, marmelada je stekla v olje in ker je bila od sile sladkana so vsi krofi dobili močno sladkast priokus. Venčki pa na prvi ali zadnji krajec Embarassed Embarassed .

Okusu ni bilo kaj reči, le nič jih nisem dodatno potresala s sladkorjem.
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ha, ha, Metuljc, sem prav ponosna, da sem vzgojila tako močne upornike.

Ker sem trenutno kar pošteno prehlajena, so prijatelji včeraj modrovali, da so se krofi verjetno nalezli od mene in so se prehladili - saj veste, kaj pravijo: kvašenega testa ne smeš prehladit...

Muha, mogoče so pa res zvezde narobe stale... Tudi jaz bom probala Cinjin recept iz polovične doze, samo toliko, da sprobam, ali tudi meni uspejo tako lepi._________________naredimo svet lepši
Nazadnje urejal/a brbr 14 Feb 2018 15:30; skupaj popravljeno 1 krat
cinija1
Prispevkov: 3108
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Sem prepričana, da vam bo uspelo.
Dobre ste, da dajete marmelado v surove. Nikdar še nisem to delala, ker me je strah, raje jih nafilam potem.

lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
cinija1
Prispevkov: 3108
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Brbr ko začnem peči odkrijem dekico in imam pokrito samo s prtom.

V testo sem pa tudi jaz dala zmlete limonine lupine. Dala sem tudi zvrhano žličko kandiranih posušenih in zmletih mandarininih olupkov.

Brbr saj notranja lepota res največ šteje.

Pred veliko leti sem stalno pekla po trikrat krofe. Vedno se jezila, ker so imeli luknje velike kot bunker. Ja, res, a bili so okusni, da ni nikoli nič ostalo. Nevem če smo sploh kdaj pojedli kakšnega, ki bi se ohladil. Otroka sta kar stala zraven, pa ta večji otrok tudi. Jaz pa sem morala biti zraven tako ali tako.

Pa lep pozdrav cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Odgovori