Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Krofi
Pozdravljene
Krofe že več kot 20 let pečem po tem receptu:
1 kg moke mehke
2 dcl mleka
1 dcl olja
1 dcl ruma
3 dcl sveže odprte Radenske
7dkg kvasa
2 žlici sladkorja
lupina 1 limone
5 rumenjakov
sol
Jaz si vse sestavine pripravim, da kaj ne pozabim.
1. Moko posoliš ob robu in naredi jamico, zlij kvasec, malo pomesaj in pokrij, malo kipne.
2. Rumenjake, preostali sladkor stepi in dodaj rum, olje in preostalo mleko in še pomešaj. Zlij to v moko in vse skupaj pomešaj.
Vlij še Radensko in mešaj, da je gladko testo.
Daj na toplo, da kipne.
.
3. Krofe delam z žlico.
Jaz jih lepo v flis dekico zavijem in kipnejo v 20 minutah lepo enakomerno.
Nato jih še scvremo 3 minute na eni in 3 na drugi strani.
.
Delam tako velike, da jih dobim 30 ali kakšen manj iz te mase.
.
Zelo zelo enostavno.
Pa lep pozdrav
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Krofe že več kot 20 let pečem po tem receptu:
1 kg moke mehke
2 dcl mleka
1 dcl olja
1 dcl ruma
3 dcl sveže odprte Radenske
7dkg kvasa
2 žlici sladkorja
lupina 1 limone
5 rumenjakov
sol
Jaz si vse sestavine pripravim, da kaj ne pozabim.
1. Moko posoliš ob robu in naredi jamico, zlij kvasec, malo pomesaj in pokrij, malo kipne.
2. Rumenjake, preostali sladkor stepi in dodaj rum, olje in preostalo mleko in še pomešaj. Zlij to v moko in vse skupaj pomešaj.
Vlij še Radensko in mešaj, da je gladko testo.
Daj na toplo, da kipne.
.
3. Krofe delam z žlico.
Jaz jih lepo v flis dekico zavijem in kipnejo v 20 minutah lepo enakomerno.
Nato jih še scvremo 3 minute na eni in 3 na drugi strani.
.
Delam tako velike, da jih dobim 30 ali kakšen manj iz te mase.
.
Zelo zelo enostavno.
Pa lep pozdrav
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Cinija1, zanimiv recept in krasni krofi. Zanima me, ali tisti, ki pridejo nazadnje na vrsto niso preveč vzhajani?
No, moji včerajšnji pa so bili milo rečeno polom - mogoče so eni trije sramežljivo nakazovali sledove venčka, vsi ostali pa so bili homogeno zlato rjavi . Kaj sem naredila drugače kot pri sobotni peki?
1. v testo sem dala namesto limoninega soka zmiksane kandirane lupine limon in dodala malo več mandarinovega sladkorja (za aromo namreč poleg običajnega sladkorja dajem tudi sladkor, ki ostane pri kandiranju mandarin). Tako, izgleda, je bilo testo pretežko/prebogato.
2. testo sem pred oblikovanje krofov vzhajala do dvojnega volumna.
No, kot rečeno - včerajšnji krofi so se lahko krasili samo z notranjo lepoto. Imam pa trpežne prijatelje, ki mi stojijo ob strani tako v dobrem, kot slabem in so tako pridno vse pojedli in še hvalili po vrhu:lol: .
Zdaj sem se (tako kot kar nekajkrat prej) zaklela, da pri pripravi ne bom več ekperimetirala. No, mogoče preizkusim še Cinjin recept. Ampak to enkrat med letom, da za pusta ne bo spet kaj narobe._________________naredimo svet lepši
No, moji včerajšnji pa so bili milo rečeno polom - mogoče so eni trije sramežljivo nakazovali sledove venčka, vsi ostali pa so bili homogeno zlato rjavi . Kaj sem naredila drugače kot pri sobotni peki?
1. v testo sem dala namesto limoninega soka zmiksane kandirane lupine limon in dodala malo več mandarinovega sladkorja (za aromo namreč poleg običajnega sladkorja dajem tudi sladkor, ki ostane pri kandiranju mandarin). Tako, izgleda, je bilo testo pretežko/prebogato.
2. testo sem pred oblikovanje krofov vzhajala do dvojnega volumna.
No, kot rečeno - včerajšnji krofi so se lahko krasili samo z notranjo lepoto. Imam pa trpežne prijatelje, ki mi stojijo ob strani tako v dobrem, kot slabem in so tako pridno vse pojedli in še hvalili po vrhu:lol: .
Zdaj sem se (tako kot kar nekajkrat prej) zaklela, da pri pripravi ne bom več ekperimetirala. No, mogoče preizkusim še Cinjin recept. Ampak to enkrat med letom, da za pusta ne bo spet kaj narobe._________________naredimo svet lepši
cinija1: tvoj recept mi je zelo všeč, ker je na 1 kg le 5 rumenjakov. Domnevam, da pridejo zato še malo bolj rahli. Preizkusim ob priliki polovično količino, v kruhomatu. Sovražim stepanje na roke!
brbr: včeraj je bil en tak čuden dan. Po kar nekaj letih so tudi meni ratali bolj "bobi" kot "krofi". Naredila sem jih iz običajnega testa, le da sem dala marmelado notri že pri oblikovanju (ne prvič). Moja domača je preveč tekoča pa mi je možiček prinesel Podravkino iz trgovine. Vse je lepo šlo, tudi vzhajali so kar lepo. Le sem in tja se je na kakem pokazala mala luknjica v smeri marmelade. "Zalepila" sem jo z beljakom .
Cvrenje pa katastrofa! . Ena tretjina se jih je odprla, marmelada je stekla v olje in ker je bila od sile sladkana so vsi krofi dobili močno sladkast priokus. Venčki pa na prvi ali zadnji krajec .
Okusu ni bilo kaj reči, le nič jih nisem dodatno potresala s sladkorjem.
brbr: včeraj je bil en tak čuden dan. Po kar nekaj letih so tudi meni ratali bolj "bobi" kot "krofi". Naredila sem jih iz običajnega testa, le da sem dala marmelado notri že pri oblikovanju (ne prvič). Moja domača je preveč tekoča pa mi je možiček prinesel Podravkino iz trgovine. Vse je lepo šlo, tudi vzhajali so kar lepo. Le sem in tja se je na kakem pokazala mala luknjica v smeri marmelade. "Zalepila" sem jo z beljakom .
Cvrenje pa katastrofa! . Ena tretjina se jih je odprla, marmelada je stekla v olje in ker je bila od sile sladkana so vsi krofi dobili močno sladkast priokus. Venčki pa na prvi ali zadnji krajec .
Okusu ni bilo kaj reči, le nič jih nisem dodatno potresala s sladkorjem.
Ha, ha, Metuljc, sem prav ponosna, da sem vzgojila tako močne upornike.
Ker sem trenutno kar pošteno prehlajena, so prijatelji včeraj modrovali, da so se krofi verjetno nalezli od mene in so se prehladili - saj veste, kaj pravijo: kvašenega testa ne smeš prehladit...
Muha, mogoče so pa res zvezde narobe stale... Tudi jaz bom probala Cinjin recept iz polovične doze, samo toliko, da sprobam, ali tudi meni uspejo tako lepi._________________naredimo svet lepšiNazadnje urejal/a brbr 14 Feb 2018 15:30; skupaj popravljeno 1 krat
Ker sem trenutno kar pošteno prehlajena, so prijatelji včeraj modrovali, da so se krofi verjetno nalezli od mene in so se prehladili - saj veste, kaj pravijo: kvašenega testa ne smeš prehladit...
Muha, mogoče so pa res zvezde narobe stale... Tudi jaz bom probala Cinjin recept iz polovične doze, samo toliko, da sprobam, ali tudi meni uspejo tako lepi._________________naredimo svet lepšiNazadnje urejal/a brbr 14 Feb 2018 15:30; skupaj popravljeno 1 krat
Brbr ko začnem peči odkrijem dekico in imam pokrito samo s prtom.
V testo sem pa tudi jaz dala zmlete limonine lupine. Dala sem tudi zvrhano žličko kandiranih posušenih in zmletih mandarininih olupkov.
Brbr saj notranja lepota res največ šteje.
Pred veliko leti sem stalno pekla po trikrat krofe. Vedno se jezila, ker so imeli luknje velike kot bunker. Ja, res, a bili so okusni, da ni nikoli nič ostalo. Nevem če smo sploh kdaj pojedli kakšnega, ki bi se ohladil. Otroka sta kar stala zraven, pa ta večji otrok tudi. Jaz pa sem morala biti zraven tako ali tako.
Pa lep pozdrav cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
V testo sem pa tudi jaz dala zmlete limonine lupine. Dala sem tudi zvrhano žličko kandiranih posušenih in zmletih mandarininih olupkov.
Brbr saj notranja lepota res največ šteje.
Pred veliko leti sem stalno pekla po trikrat krofe. Vedno se jezila, ker so imeli luknje velike kot bunker. Ja, res, a bili so okusni, da ni nikoli nič ostalo. Nevem če smo sploh kdaj pojedli kakšnega, ki bi se ohladil. Otroka sta kar stala zraven, pa ta večji otrok tudi. Jaz pa sem morala biti zraven tako ali tako.
Pa lep pozdrav cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...