Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Doma narejen "putr" - maslo
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Doma narejen "putr" - maslo
(Prenos iz arhiva)
Pozdravljene
Danes sem pobrala smetano s kuhanega mleka. Sinoči sem ga skuhala in ga dala na hladno.
Smetane je bilo 3 dcl. Vmes je bila tudi kakšna žlica mleka, ker pač se ne da tako natanćno pobrati samo smetane.
Stečala sem to smetano in dobila 139 g putra.
Drugič bom delala naslednji dan, ko bo stala smetana v posodi v hladilniku in bom z žlico malo odgrnila smetano in se bo tako mleko lažje odlilo in tudi lažje se bo delalo Gre za žlico ali dve mleka.
Ker pa nisem naredila zajtrka, sva imela zajtrk in malico kar skupaj. Naredila sem mlečno juho s farfeljci (obrušenje).
Pa lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Danes sem pobrala smetano s kuhanega mleka. Sinoči sem ga skuhala in ga dala na hladno.
Smetane je bilo 3 dcl. Vmes je bila tudi kakšna žlica mleka, ker pač se ne da tako natanćno pobrati samo smetane.
Stečala sem to smetano in dobila 139 g putra.
Drugič bom delala naslednji dan, ko bo stala smetana v posodi v hladilniku in bom z žlico malo odgrnila smetano in se bo tako mleko lažje odlilo in tudi lažje se bo delalo Gre za žlico ali dve mleka.
Ker pa nisem naredila zajtrka, sva imela zajtrk in malico kar skupaj. Naredila sem mlečno juho s farfeljci (obrušenje).
Pa lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Lpmami, pri nas tej smetani, ki jo poberemo iz kuhanega mleka, rečemo škrljupci. Na mleku se naredi škrljup. Zgoščena kuhana sladka smetana. Puter ali surovo maslo se dela iz smetane, ki jo poberemo iz nekuhanega mleka, katerega pustimo stati do en dan na sobni temp. Ghee ali pri nas smo mu rekli kuhano maslo, pa se dela iz surovega masla s počasnim kuhanjem._________________CARPE DIEM
Tudi to, kar je delala cinija1, imenujemo surovo maslo, da ga ne zamenjujejo s kuhanim - kot pravi metuljc, moderno imenovanim ghee, po slovensko pa kuhano maslo.
Maslo iz nekuhane smetane je dalj obstojno, je pa smetano ročno težko učinkovito pobrati. Moja teta je imela posebno napravo, posnemalnik smetane, skozi katero smo vsak dan spustili vse namolženo mleko. To smetano smo ves teden shranjevali na hladnem in temnem, vmes se je malo zakisala, kar je za trajnost masla samo dobro. Njen "puter" je šel pri strankah za med.
Maslo iz kuhane smetane (dela se oba na enak način s stepanjem) je manj obstojno, a za mene neprimerljivo okusnejše. Tako maslo zadrži okus tam ene tri/štiri dni, potem prične greniti, zato ga je smisleno skuhati in porabiti za peko.
cinija1: jaz kuhano mleko vedno pustim čez noč v hladilniku, da se naredi iz smetane čvrst pokrov in da potegne iz mleka čimveč maščobe. Iz koliko mleka si dobila tole količino?
Mleka iz smetane pred stepanjem nič ne odlivaj, boš dobila pinjenec. Zame je ta iz kuhane smetane s koščkom kruha posebna poslastica, le vedno ga pride premalo
Maslo iz nekuhane smetane je dalj obstojno, je pa smetano ročno težko učinkovito pobrati. Moja teta je imela posebno napravo, posnemalnik smetane, skozi katero smo vsak dan spustili vse namolženo mleko. To smetano smo ves teden shranjevali na hladnem in temnem, vmes se je malo zakisala, kar je za trajnost masla samo dobro. Njen "puter" je šel pri strankah za med.
Maslo iz kuhane smetane (dela se oba na enak način s stepanjem) je manj obstojno, a za mene neprimerljivo okusnejše. Tako maslo zadrži okus tam ene tri/štiri dni, potem prične greniti, zato ga je smisleno skuhati in porabiti za peko.
cinija1: jaz kuhano mleko vedno pustim čez noč v hladilniku, da se naredi iz smetane čvrst pokrov in da potegne iz mleka čimveč maščobe. Iz koliko mleka si dobila tole količino?
Mleka iz smetane pred stepanjem nič ne odlivaj, boš dobila pinjenec. Zame je ta iz kuhane smetane s koščkom kruha posebna poslastica, le vedno ga pride premalo