Doma narejen "putr" - maslo
-
- Site Admin
- Prispevkov: 10774
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Doma narejen "putr" - maslo
(Prenos iz arhiva)
-
- Prispevkov: 3116
- Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am
Pozdravljene
Danes sem pobrala smetano s kuhanega mleka. Sinoči sem ga skuhala in ga dala na hladno.
Smetane je bilo 3 dcl. Vmes je bila tudi kakšna žlica mleka, ker pač se ne da tako natanćno pobrati samo smetane.
Stečala sem to smetano in dobila 139 g putra.
Drugič bom delala naslednji dan, ko bo stala smetana v posodi v hladilniku in bom z žlico malo odgrnila smetano in se bo tako mleko lažje odlilo in tudi lažje se bo delalo Gre za žlico ali dve mleka.
Ker pa nisem naredila zajtrka, sva imela zajtrk in malico kar skupaj. Naredila sem mlečno juho s farfeljci (obrušenje).
![](http://shrani.si/f/1a/Ry/3TrEPl0n/dsc06515.jpg)
![](http://shrani.si/f/y/h3/30vi8zFF/dsc06514.jpg)
Pa lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Danes sem pobrala smetano s kuhanega mleka. Sinoči sem ga skuhala in ga dala na hladno.
Smetane je bilo 3 dcl. Vmes je bila tudi kakšna žlica mleka, ker pač se ne da tako natanćno pobrati samo smetane.
Stečala sem to smetano in dobila 139 g putra.
Drugič bom delala naslednji dan, ko bo stala smetana v posodi v hladilniku in bom z žlico malo odgrnila smetano in se bo tako mleko lažje odlilo in tudi lažje se bo delalo Gre za žlico ali dve mleka.
Ker pa nisem naredila zajtrka, sva imela zajtrk in malico kar skupaj. Naredila sem mlečno juho s farfeljci (obrušenje).
![](http://shrani.si/f/1a/Ry/3TrEPl0n/dsc06515.jpg)
![](http://shrani.si/f/y/h3/30vi8zFF/dsc06514.jpg)
Pa lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
- Lpmami
- Prispevkov: 8593
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
- Lpmami
- Prispevkov: 8593
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
-
- Prispevkov: 3116
- Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am
-
- Prispevkov: 1381
- Pridružen: Pe Maj 30, 2014 2:00 am
Lpmami, pri nas tej smetani, ki jo poberemo iz kuhanega mleka, rečemo škrljupci. Na mleku se naredi škrljup. Zgoščena kuhana sladka smetana. Puter ali surovo maslo se dela iz smetane, ki jo poberemo iz nekuhanega mleka, katerega pustimo stati do en dan na sobni temp. Ghee ali pri nas smo mu rekli kuhano maslo, pa se dela iz surovega masla s počasnim kuhanjem._________________CARPE DIEM
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17580
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
Tudi to, kar je delala cinija1, imenujemo surovo maslo, da ga ne zamenjujejo s kuhanim - kot pravi metuljc, moderno imenovanim ghee, po slovensko pa kuhano maslo.
Maslo iz nekuhane smetane je dalj obstojno, je pa smetano ročno težko učinkovito pobrati. Moja teta je imela posebno napravo, posnemalnik smetane, skozi katero smo vsak dan spustili vse namolženo mleko. To smetano smo ves teden shranjevali na hladnem in temnem, vmes se je malo zakisala, kar je za trajnost masla samo dobro. Njen "puter" je šel pri strankah za med.
Maslo iz kuhane smetane (dela se oba na enak način s stepanjem) je manj obstojno, a za mene neprimerljivo okusnejše. Tako maslo zadrži okus tam ene tri/štiri dni, potem prične greniti, zato ga je smisleno skuhati in porabiti za peko.
cinija1: jaz kuhano mleko vedno pustim čez noč v hladilniku, da se naredi iz smetane čvrst pokrov in da potegne iz mleka čimveč maščobe. Iz koliko mleka si dobila tole količino?
Mleka iz smetane pred stepanjem nič ne odlivaj, boš dobila pinjenec. Zame je ta iz kuhane smetane s koščkom kruha posebna poslastica, le vedno ga pride premalo![Rolling Eyes](images/smiles/icon_rolleyes.gif)
Maslo iz nekuhane smetane je dalj obstojno, je pa smetano ročno težko učinkovito pobrati. Moja teta je imela posebno napravo, posnemalnik smetane, skozi katero smo vsak dan spustili vse namolženo mleko. To smetano smo ves teden shranjevali na hladnem in temnem, vmes se je malo zakisala, kar je za trajnost masla samo dobro. Njen "puter" je šel pri strankah za med.
Maslo iz kuhane smetane (dela se oba na enak način s stepanjem) je manj obstojno, a za mene neprimerljivo okusnejše. Tako maslo zadrži okus tam ene tri/štiri dni, potem prične greniti, zato ga je smisleno skuhati in porabiti za peko.
cinija1: jaz kuhano mleko vedno pustim čez noč v hladilniku, da se naredi iz smetane čvrst pokrov in da potegne iz mleka čimveč maščobe. Iz koliko mleka si dobila tole količino?
Mleka iz smetane pred stepanjem nič ne odlivaj, boš dobila pinjenec. Zame je ta iz kuhane smetane s koščkom kruha posebna poslastica, le vedno ga pride premalo
![Rolling Eyes](images/smiles/icon_rolleyes.gif)
-
- Prispevkov: 2615
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am