Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kosmulja - Ribes uva-crispa

originalnilist

Odgovor Napisal/-a originalnilist »

Morda sem narobe rekla, ne vem , morda je bila tudi povesava, meni ni dosti razlike v plezajoci in plazeci, sicer vem razliko a pri branju ali pisanju ne bi obratila pozornost na to.Kar pleza , ce je na ravnem, se bo plazilo ali ne?Se bom ze spomnila ki sem brala.Za naprej bom spremljala rast
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Tako, tudi kosmulje so že začele zoreti. Hinnonmakiji zanesljivi in zdravi. Zeleni in rumeni sta že za grickat, rdečemu ( na sliki ) pa še manjka nekaj dni ...

Glede ostalih treh:

- Xenia je letos prvič obrodila ( prvo leto plesen, drugo brutalen napad uši ). Plodovi še niso čisto popolnima zreli, so pa zelo debeli, svetlo rdeči, kar okusni. Srednja rodnost.

- Pri sorti Rania ( posajena jeseni ) so vsi cvetovi odpadli, nato je izgubila še večino listov. Kot kaže neka listna pegavost - Drepanopeziza ribis

Podobne simptome sem opazil tudi pri Xenii, le da je tam odpadlo manj listov ( na spodnjih delih poganjkov ).

- Solemio sem posadil šele letos aprila. Ima tri zanikrne plodove gor. Niso še zreli. Za resno oceno bo treba počakat vsaj do naslednjega leta.
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

Tale rdečka je zares zanesljiva, zelo rodna in dobra. Jaz jo moram vsako leto redčiti, ker naredi ob vsakem listu dva do tri cvetove in nato plodove. Redčim tako, da ko so plodovi veliki kot fižol, majnšega (ali manjša dva ) odtrgam._________________lp
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Kupila sem sadiko v Hoferju, letos spomladi dobila od forumašice še belo. Rdeča res vedno rodi._________________Lp, Živa
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Joj, komaj čakam na letošnje kosmulje !
Prav ne vem, zakaj mi je to sadje tako pri srcu? Prav skoraj najbolj ...

Črt, daj povej še kaj več o tistem tvojem Malahitu.

Saj ne vem, morda sem že omenil, božanski je tudi liker iz kosmulj.
Sicer osebno precej kvarim slovensko povprečje v popitem alkoholu, ampak tole pa je greha vredno !

Kakšne limonce in borovničke ... Kosmuljevc !!!

njami njami njami
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Malahit ima majhne jagodke, ki pa so dobrega okusa.

Glede likerja je preverjeno vse res.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Dokler ne sprobamo, ne bomo verjeli. Embarassed
California

Odgovor Napisal/-a California »

Se da dobiti recept za liker iz kosmulj?

Lp,_________________Lep pozdrav
Vlado
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Tako kot vse - vzameš šnops, vržeš sadje not in počakaš Smile

Koliko sadja?

- Pol posode (ki je potem do vrha napolnjena s šnopsom)

Naj stoji na svetlem ali temnem?

- Za moje pojme na temnem, ker na ta način ohraniš tiste komponente okusa in arome, ki so bolj občutljive

Kdaj sladkaš?

- Malo sladkaš že na startu, ker se s tem menda nekolko izboljša prehajanje snovi iz sadja v tekočino; potem do tebi ljubega okusa pa ko si fertik z namakanjem

Kdaj je konec namakanja?

- Kakor se ti ravno zdi, karkoli od tedna o več mesecev, načeloma pa ne več kot 6 mesecev

Kaj potem?

- Filtriraš, dodaš sladkor (suh ali kot sirup) po želji in daš stat

Do kdaj lahko stoji?

- Do nadaljnega, sploh če si dodajal suhi sladkor in je torej alkoholna stopnja še vedno visoka

Kaj je optimalno?

- Po mojem vtisu začnejo stvari biti dobre tam okoli leta, zelo dobre po dveh letih, najprej pa kakor kaj; nekatere surovine so bolj zanimive bolj mlade (recimo bezgovo cveteje), nekatere pa kot starejše (recimo oreh, aronija)
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Zdaj ti bo AB morda povedal čisto drugačen recept.

S tem ni nič narobe - veliko poti je in vse so okusne.
Odgovori