Kosmulja - Ribes uva-crispa
-
- Prispevkov: 929
- Pridružen: Ne Jun 30, 2013 2:00 am
-
- Prispevkov: 5295
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Tako, tudi kosmulje so že začele zoreti. Hinnonmakiji zanesljivi in zdravi. Zeleni in rumeni sta že za grickat, rdečemu ( na sliki ) pa še manjka nekaj dni ...
![](http://shrani.si/f/3x/2I/3DZPgWhR/image.jpg)
Glede ostalih treh:
- Xenia je letos prvič obrodila ( prvo leto plesen, drugo brutalen napad uši ). Plodovi še niso čisto popolnima zreli, so pa zelo debeli, svetlo rdeči, kar okusni. Srednja rodnost.
- Pri sorti Rania ( posajena jeseni ) so vsi cvetovi odpadli, nato je izgubila še večino listov. Kot kaže neka listna pegavost - Drepanopeziza ribis
Podobne simptome sem opazil tudi pri Xenii, le da je tam odpadlo manj listov ( na spodnjih delih poganjkov ).
- Solemio sem posadil šele letos aprila. Ima tri zanikrne plodove gor. Niso še zreli. Za resno oceno bo treba počakat vsaj do naslednjega leta.
![](http://shrani.si/f/3x/2I/3DZPgWhR/image.jpg)
Glede ostalih treh:
- Xenia je letos prvič obrodila ( prvo leto plesen, drugo brutalen napad uši ). Plodovi še niso čisto popolnima zreli, so pa zelo debeli, svetlo rdeči, kar okusni. Srednja rodnost.
- Pri sorti Rania ( posajena jeseni ) so vsi cvetovi odpadli, nato je izgubila še večino listov. Kot kaže neka listna pegavost - Drepanopeziza ribis
Podobne simptome sem opazil tudi pri Xenii, le da je tam odpadlo manj listov ( na spodnjih delih poganjkov ).
- Solemio sem posadil šele letos aprila. Ima tri zanikrne plodove gor. Niso še zreli. Za resno oceno bo treba počakat vsaj do naslednjega leta.
-
- Prispevkov: 432
- Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am
-
- Prispevkov: 5295
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Joj, komaj čakam na letošnje kosmulje !
Prav ne vem, zakaj mi je to sadje tako pri srcu? Prav skoraj najbolj ...
Črt, daj povej še kaj več o tistem tvojem Malahitu.
Saj ne vem, morda sem že omenil, božanski je tudi liker iz kosmulj.
Sicer osebno precej kvarim slovensko povprečje v popitem alkoholu, ampak tole pa je greha vredno !
Kakšne limonce in borovničke ... Kosmuljevc !!!
![](http://shrani.si/f/3w/lL/2vuNE9W3/image.jpg)
![njami](images/logos/gartlc.smilie.smiley6652.gif)
Prav ne vem, zakaj mi je to sadje tako pri srcu? Prav skoraj najbolj ...
Črt, daj povej še kaj več o tistem tvojem Malahitu.
Saj ne vem, morda sem že omenil, božanski je tudi liker iz kosmulj.
Sicer osebno precej kvarim slovensko povprečje v popitem alkoholu, ampak tole pa je greha vredno !
Kakšne limonce in borovničke ... Kosmuljevc !!!
![](http://shrani.si/f/3w/lL/2vuNE9W3/image.jpg)
![njami](images/logos/gartlc.smilie.smiley6652.gif)
![njami](images/logos/gartlc.smilie.smiley6652.gif)
![njami](images/logos/gartlc.smilie.smiley6652.gif)
-
- Prispevkov: 33
- Pridružen: Če Jun 27, 2013 2:00 am
- crtj
- Site Admin
- Prispevkov: 5450
- Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
- Kraj: Prekmurje
Tako kot vse - vzameš šnops, vržeš sadje not in počakaš ![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
Koliko sadja?
- Pol posode (ki je potem do vrha napolnjena s šnopsom)
Naj stoji na svetlem ali temnem?
- Za moje pojme na temnem, ker na ta način ohraniš tiste komponente okusa in arome, ki so bolj občutljive
Kdaj sladkaš?
- Malo sladkaš že na startu, ker se s tem menda nekolko izboljša prehajanje snovi iz sadja v tekočino; potem do tebi ljubega okusa pa ko si fertik z namakanjem
Kdaj je konec namakanja?
- Kakor se ti ravno zdi, karkoli od tedna o več mesecev, načeloma pa ne več kot 6 mesecev
Kaj potem?
- Filtriraš, dodaš sladkor (suh ali kot sirup) po želji in daš stat
Do kdaj lahko stoji?
- Do nadaljnega, sploh če si dodajal suhi sladkor in je torej alkoholna stopnja še vedno visoka
Kaj je optimalno?
- Po mojem vtisu začnejo stvari biti dobre tam okoli leta, zelo dobre po dveh letih, najprej pa kakor kaj; nekatere surovine so bolj zanimive bolj mlade (recimo bezgovo cveteje), nekatere pa kot starejše (recimo oreh, aronija)
![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
Koliko sadja?
- Pol posode (ki je potem do vrha napolnjena s šnopsom)
Naj stoji na svetlem ali temnem?
- Za moje pojme na temnem, ker na ta način ohraniš tiste komponente okusa in arome, ki so bolj občutljive
Kdaj sladkaš?
- Malo sladkaš že na startu, ker se s tem menda nekolko izboljša prehajanje snovi iz sadja v tekočino; potem do tebi ljubega okusa pa ko si fertik z namakanjem
Kdaj je konec namakanja?
- Kakor se ti ravno zdi, karkoli od tedna o več mesecev, načeloma pa ne več kot 6 mesecev
Kaj potem?
- Filtriraš, dodaš sladkor (suh ali kot sirup) po želji in daš stat
Do kdaj lahko stoji?
- Do nadaljnega, sploh če si dodajal suhi sladkor in je torej alkoholna stopnja še vedno visoka
Kaj je optimalno?
- Po mojem vtisu začnejo stvari biti dobre tam okoli leta, zelo dobre po dveh letih, najprej pa kakor kaj; nekatere surovine so bolj zanimive bolj mlade (recimo bezgovo cveteje), nekatere pa kot starejše (recimo oreh, aronija)