Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Kosmulja - Ribes uva-crispa
-
- Prispevkov: 928
- Pridružen: Ne Jun 30, 2013 2:00 am
-
- Prispevkov: 5235
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Tako, tudi kosmulje so že začele zoreti. Hinnonmakiji zanesljivi in zdravi. Zeleni in rumeni sta že za grickat, rdečemu ( na sliki ) pa še manjka nekaj dni ...
Glede ostalih treh:
- Xenia je letos prvič obrodila ( prvo leto plesen, drugo brutalen napad uši ). Plodovi še niso čisto popolnima zreli, so pa zelo debeli, svetlo rdeči, kar okusni. Srednja rodnost.
- Pri sorti Rania ( posajena jeseni ) so vsi cvetovi odpadli, nato je izgubila še večino listov. Kot kaže neka listna pegavost - Drepanopeziza ribis
Podobne simptome sem opazil tudi pri Xenii, le da je tam odpadlo manj listov ( na spodnjih delih poganjkov ).
- Solemio sem posadil šele letos aprila. Ima tri zanikrne plodove gor. Niso še zreli. Za resno oceno bo treba počakat vsaj do naslednjega leta.
Glede ostalih treh:
- Xenia je letos prvič obrodila ( prvo leto plesen, drugo brutalen napad uši ). Plodovi še niso čisto popolnima zreli, so pa zelo debeli, svetlo rdeči, kar okusni. Srednja rodnost.
- Pri sorti Rania ( posajena jeseni ) so vsi cvetovi odpadli, nato je izgubila še večino listov. Kot kaže neka listna pegavost - Drepanopeziza ribis
Podobne simptome sem opazil tudi pri Xenii, le da je tam odpadlo manj listov ( na spodnjih delih poganjkov ).
- Solemio sem posadil šele letos aprila. Ima tri zanikrne plodove gor. Niso še zreli. Za resno oceno bo treba počakat vsaj do naslednjega leta.
-
- Prispevkov: 5235
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Joj, komaj čakam na letošnje kosmulje !
Prav ne vem, zakaj mi je to sadje tako pri srcu? Prav skoraj najbolj ...
Črt, daj povej še kaj več o tistem tvojem Malahitu.
Saj ne vem, morda sem že omenil, božanski je tudi liker iz kosmulj.
Sicer osebno precej kvarim slovensko povprečje v popitem alkoholu, ampak tole pa je greha vredno !
Kakšne limonce in borovničke ... Kosmuljevc !!!
Prav ne vem, zakaj mi je to sadje tako pri srcu? Prav skoraj najbolj ...
Črt, daj povej še kaj več o tistem tvojem Malahitu.
Saj ne vem, morda sem že omenil, božanski je tudi liker iz kosmulj.
Sicer osebno precej kvarim slovensko povprečje v popitem alkoholu, ampak tole pa je greha vredno !
Kakšne limonce in borovničke ... Kosmuljevc !!!
-
- Prispevkov: 33
- Pridružen: Če Jun 27, 2013 2:00 am
Tako kot vse - vzameš šnops, vržeš sadje not in počakaš
Koliko sadja?
- Pol posode (ki je potem do vrha napolnjena s šnopsom)
Naj stoji na svetlem ali temnem?
- Za moje pojme na temnem, ker na ta način ohraniš tiste komponente okusa in arome, ki so bolj občutljive
Kdaj sladkaš?
- Malo sladkaš že na startu, ker se s tem menda nekolko izboljša prehajanje snovi iz sadja v tekočino; potem do tebi ljubega okusa pa ko si fertik z namakanjem
Kdaj je konec namakanja?
- Kakor se ti ravno zdi, karkoli od tedna o več mesecev, načeloma pa ne več kot 6 mesecev
Kaj potem?
- Filtriraš, dodaš sladkor (suh ali kot sirup) po želji in daš stat
Do kdaj lahko stoji?
- Do nadaljnega, sploh če si dodajal suhi sladkor in je torej alkoholna stopnja še vedno visoka
Kaj je optimalno?
- Po mojem vtisu začnejo stvari biti dobre tam okoli leta, zelo dobre po dveh letih, najprej pa kakor kaj; nekatere surovine so bolj zanimive bolj mlade (recimo bezgovo cveteje), nekatere pa kot starejše (recimo oreh, aronija)
Koliko sadja?
- Pol posode (ki je potem do vrha napolnjena s šnopsom)
Naj stoji na svetlem ali temnem?
- Za moje pojme na temnem, ker na ta način ohraniš tiste komponente okusa in arome, ki so bolj občutljive
Kdaj sladkaš?
- Malo sladkaš že na startu, ker se s tem menda nekolko izboljša prehajanje snovi iz sadja v tekočino; potem do tebi ljubega okusa pa ko si fertik z namakanjem
Kdaj je konec namakanja?
- Kakor se ti ravno zdi, karkoli od tedna o več mesecev, načeloma pa ne več kot 6 mesecev
Kaj potem?
- Filtriraš, dodaš sladkor (suh ali kot sirup) po želji in daš stat
Do kdaj lahko stoji?
- Do nadaljnega, sploh če si dodajal suhi sladkor in je torej alkoholna stopnja še vedno visoka
Kaj je optimalno?
- Po mojem vtisu začnejo stvari biti dobre tam okoli leta, zelo dobre po dveh letih, najprej pa kakor kaj; nekatere surovine so bolj zanimive bolj mlade (recimo bezgovo cveteje), nekatere pa kot starejše (recimo oreh, aronija)