Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stročji fižol
Tukaj so trije, s sosednje strani:
Vložen stročji fižol
Solata iz stročjega fižola
Vložena mešana zelenjava, slednja je z zrnatim fižolom.
Vložen stročji fižol
Solata iz stročjega fižola
Vložena mešana zelenjava, slednja je z zrnatim fižolom.
fižolova solata
3 dcl olja
1kg narezane paprike
1/2 čebule
praži pol ure nato dodaj
1kg narezanega paradižnika
praži še pol ure
dodaj
1kg kuhanega fižola v zrnju
cel poper po okusu
6 strokov česna narezanega na rezine
1 žlico soli
1 dcl kisa za vlaganje
1 žlico sladkorja
Vse skupaj naj vre 10 minut.Vroče zapri v kozarce.
3 dcl olja
1kg narezane paprike
1/2 čebule
praži pol ure nato dodaj
1kg narezanega paradižnika
praži še pol ure
dodaj
1kg kuhanega fižola v zrnju
cel poper po okusu
6 strokov česna narezanega na rezine
1 žlico soli
1 dcl kisa za vlaganje
1 žlico sladkorja
Vse skupaj naj vre 10 minut.Vroče zapri v kozarce.
Izgleda, da je letos leto fižola. Že nekaj časa pobiram nizek stročji fižol (Marconi in Berggold) in še kar ni konca. Upam, da je tako tudi pri vas.
Ker mi zmrznjen stročji fižol ni preveč všeč, sem dolgo iskala recept za vložen stročji fižol, ki ne bi bil (pre)kisel in bi se ga dalo kasneje uporabiti še za kaj drugega razen za solate in pa, da bi bil obstojen, seveda. Pred nekaj leti sem ga našla. Prestal je več letno testiranje in doslej se še en kozarec ni pokvaril.
Gre pa takole:
Fižol otrebimo, operemo in po potrebi narežemo na manjše kose. V lonec nalijemo 2.5l vode, rahlo solimo, zavremo in v krop stresemo fižol. Fižol kuhamo, vendar ne do mehkega (recimo ene 5-največ 10min). Pred koncem kuhanja dodamo 1dcl kisa za vlaganje, pokuhamo še minuto in fižol s tekočino nadevamo v vroče, čiste kozarce. Fižola ne natlačimo preveč in pazimo, da je dobro zalit s tekočino. Dobro zapremo in počasi ohladimo pod odejo. Fižol se med ohlajanjem še malo pokuha. Za koliko fižola zadošča tekočina še nisem natančno ugotovila. Mislim, da za ene 2kg. No, sicer pa količino tekočine lahko priredimo potrebam. Važno je samo razmerje med vodo in kisom._________________naredimo svet lepši
Ker mi zmrznjen stročji fižol ni preveč všeč, sem dolgo iskala recept za vložen stročji fižol, ki ne bi bil (pre)kisel in bi se ga dalo kasneje uporabiti še za kaj drugega razen za solate in pa, da bi bil obstojen, seveda. Pred nekaj leti sem ga našla. Prestal je več letno testiranje in doslej se še en kozarec ni pokvaril.
Gre pa takole:
Fižol otrebimo, operemo in po potrebi narežemo na manjše kose. V lonec nalijemo 2.5l vode, rahlo solimo, zavremo in v krop stresemo fižol. Fižol kuhamo, vendar ne do mehkega (recimo ene 5-največ 10min). Pred koncem kuhanja dodamo 1dcl kisa za vlaganje, pokuhamo še minuto in fižol s tekočino nadevamo v vroče, čiste kozarce. Fižola ne natlačimo preveč in pazimo, da je dobro zalit s tekočino. Dobro zapremo in počasi ohladimo pod odejo. Fižol se med ohlajanjem še malo pokuha. Za koliko fižola zadošča tekočina še nisem natančno ugotovila. Mislim, da za ene 2kg. No, sicer pa količino tekočine lahko priredimo potrebam. Važno je samo razmerje med vodo in kisom._________________naredimo svet lepši
Delam podobno. Razlika je le v tem, da ga skuham do konca, preden dolijem kis, ker se zelenjava v okisani vodi ne mehča več in bi mi bil drugače pretrd. In pa, uporabim vinski ali jabolčni kis namesto alkoholnega. Razmerje: 1 dl kisa v 1 liter vode. Je pa to tudi zame edini sprejemljivi način konzerviranja.