Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Buča -Siciljanska lagenarija

Odgovori
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Kdor želi poskusit srečo s 3 leta (verjetno ?) starimi semeni, naj sporoči.
Imam zalogo Cool
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

figula: te bom pocukala za rokav, če moja ne bo dozorela. Tam do 5 let mislim, da bi kar morala zadržati kalitev, upam vsaj.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Oddahnila sem se, da je seme, ki sem ga dala tudi v Gartlc škatlo, primerno kaljivo. Zimski poskusi v kalilni vrečki se namreč niso obnesli. Je bila vzrok prenizka toplota ali ima seme "koledar" v genih? Vseeno je dobro posejati kakšno semence več. Večinoma so vzklila vsa (sejana 24.4., vzklila 3.5.), nekaj jih je pa le zatajilo - ali pa le dlje spijo.
češnca

Odgovor Napisal/-a češnca »

Muha, lahko poročam s terena. Laughing
Posadila sem 5 namočenih semen iz gartlc škatle, ven sta prišli dve rastlini. Sedaj pospešeno lovita tvojo, ki se že ovija okrog debla trte.

P. S. Ven sta hodili en mesec, zato sem vmes že obupala. Res pa je bil maj moker in mrzel za v depresijo past.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Čestitam! Very Happy
češnca

Hvala! Razz
Če bo še kdo sadil - semena morajo biti na najboljšem in najbolj toplem prostorčku z rahlo in pognojeno zemljo. Meni sta zrasli na visoki gredi, kjer sta celo brokoli in brstični ohrovt prišla v kompletu ven, sicer pa je to bučo bolje vzgojiti v lončku in pozneje presaditi.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Strinjam se, predvzgoja da najboljše rezultate. In tudi pri predvzgoji jih je treba do vznika imeti na toplem - na uč bi rekla med 25 in 30 °C. Na južnem oknu so mi v drugi polovici aprila lepo vzklile, poskusne marca v kuhinji pod stropom pa nič.
češnca

Koliko ženskih cvetov - in plodov - naj bi bilo na eni rastlini? Od muhe rastlinca je na 5 metrih, a ne vidim kakšnega plodu. Enega sem po nesreči uničila.Nazadnje urejal/a češnca 09 Sep 2019 11:16; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Odvisno koliko in s čim je pognojena. Jaz jih dognojujem s specialnim gnojilom za plodovke in na debelo obsujem z domačim kompostom. Doslej sem iz 2 rastlin pobrala najmanj 10 mladih, dolžine pol metra. Dlje jih ne pustim rasti, da preveč ne otrdijo.

Na začetku so dolgo časa samo moški cvetovi in to v preobilici. Ženski se pojavljajo bolj na stranskih poganjkih, zato jih nikar rezati, če niso resnično preveč v napoto. Prirezujem le glavno vejo, da mi ne sili med čajote. Dobro poglej po kotih, v začetku se rade skrivajo pod listi, kar naenkrat pa na vseh koncih zagledaš "kačice".
Nazadnje urejal/a muha 06 Avg 2019 06:15; skupaj popravljeno 1 krat
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Moški cvetovi, ne plodovi, muhs. Se ti jr zatipkalo.
Odgovori