Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Krofi

Odgovori
katarinav

Odgovor Napisal/-a katarinav »

Hvala punce! Lahko, da so bili res prevec vzhajani. Bom naslednjic probala po kaksnem drugem receptu in s penovko.
Po ogledu tega filma, sem bila presenecena, kako mokro testo je oblikovala v krofe, jaz pa sem dodala kar precej moke se dodatno, ker se mi je zdelo, da se testo ne sme prijemAt rok-posode. Napaka, vidim.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Pri krofih so dekagrami in centilitri zelo pomembni. Čimbolj se je treba držati osnovnih receptov. Čim dodajamo kaj po svoje, je velika možnost, da bomo razočarani.

Ob prvi priliki moram poskusiti še s krofi brez predhodnega vzhajanja, po objavljenem video posnetu, da vidim, ali bodo enaki. Mesila jih bom sicer še vedno v kruhomatu, a testa ne bom pustila vzhajati v njem. Všeč mi je, ker v tem primeru v času pridobim skoraj celo uro.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Martinka, daj napiši, če ni skrivnost, recept tvoje babice. Ne morem verjeti, da si jih vzhajala le 15min. Verjetno si celo testo po mesenju vzhajala 1., po oblikovanju pa še 15min, a ne?

Katarinav, moja prva učiteljica pri cvrtju krofov mi je rekla, da mora biti testo za krofe mehko - mehkejše kot za potico. No, takrat nisem vedela, na kakšno mora biti testo za potico, še manj pa za krofe. Embarassed

Poleg samih količin ja zelo važno, da je testo res dobro pregneteno. Moje na koncu mesenja po teksturi in videzu spominja na točen sladoled._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Btbr, a ga mesiš ročno?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ah, kje pa. Nikoli probala. Se mi zdi misija nemogoče. No, mogoče kdaj poskusim, ker samo za potice in krofe testo mesim strojno, vsa druga testa pa vse ročno..._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

In s katerim strojčkom?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
MARTINKA

Odgovor Napisal/-a MARTINKA »

Brbr, krofe sem zamesila in testo dala vzhajat kar na mizo, pokrito z rjuho, potreseno z moko. (recept še dopišem)
Potem sva z najmlajšim pripravila vse potrebno, kar pomeni, da sva nosila iz špajze vsako komponento posebej:
- marmelado je moral seveda najprej zmešat in probat, če je dobra Laughing,
- olje zliti v kozico,
- papirnate brisačke natrgati in dati na pladenj, pa moko gor,
- poiskati penovko
Potem sem testo zrezala na 30 delov in iz njih sva zvaljala krogle.
Prvih 10 sva dala direkt na pomokan pekač in v pečico na 50°C.
Čez 15 minut sem jih začela cvreti (2 min na vsaki strani).
Ko sem 5 krofov vzela iz pečice, sem nove dala v pečico in res so hitro vzhajali. Pa lepo so bili okrogli.

Jaz sem prej vedno porabila neprimerljivo več časa, saj sem vsak krog nadevala z marmelado, ga pokrila z drugim krogom, ju stisnila in ponovno izrezala. Pa še nič ostankov ni bilo. Mi smo ponavadi iz ostankov testa izrezovali pustne maske s kolesom za flancate. To je za otroke sicer super zadeva. Samo vse je precej bolj zamudno. Tate sistem od Cinije mi je zakon. HVALA!
MARTINKA

Aja, svoje prve krofe sem nekaj let mesila ročno. Sedaj se tega luksuza ne grem več - s strojčkom je precej hitreje.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Večkrat slišim, da je v krofih zaradi cvrenja preveč maščobe. Meni se ne zdi.
Po mojem receptu dam v testo iz 0,75 dag moke od maščobe samo 70 ml olja, pri cvrtju se ga porabi največ 1 dl - dokaz spodaj. Od tega 1 dl se ga še precej odcedi, ko jih odložimo na papir.

Torej: ostane v krofih vsega skupaj manj kot 1,5 dl olja. Primerjalno: V receptih za biskvite je maščobe praviloma neprimerno več. Da drugih peciv niti ne omenjam.
MARTINKA

Jaz sem jih letos nekaj spekla v pečici in so bili bolj podobni buhtljem kot krofom. Tudi oblika se jim je spremenila.
Odgovori