Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Krofi
Hvala punce! Lahko, da so bili res prevec vzhajani. Bom naslednjic probala po kaksnem drugem receptu in s penovko.
Po ogledu tega filma, sem bila presenecena, kako mokro testo je oblikovala v krofe, jaz pa sem dodala kar precej moke se dodatno, ker se mi je zdelo, da se testo ne sme prijemAt rok-posode. Napaka, vidim.
Po ogledu tega filma, sem bila presenecena, kako mokro testo je oblikovala v krofe, jaz pa sem dodala kar precej moke se dodatno, ker se mi je zdelo, da se testo ne sme prijemAt rok-posode. Napaka, vidim.
Pri krofih so dekagrami in centilitri zelo pomembni. Čimbolj se je treba držati osnovnih receptov. Čim dodajamo kaj po svoje, je velika možnost, da bomo razočarani.
Ob prvi priliki moram poskusiti še s krofi brez predhodnega vzhajanja, po objavljenem video posnetu, da vidim, ali bodo enaki. Mesila jih bom sicer še vedno v kruhomatu, a testa ne bom pustila vzhajati v njem. Všeč mi je, ker v tem primeru v času pridobim skoraj celo uro.
Ob prvi priliki moram poskusiti še s krofi brez predhodnega vzhajanja, po objavljenem video posnetu, da vidim, ali bodo enaki. Mesila jih bom sicer še vedno v kruhomatu, a testa ne bom pustila vzhajati v njem. Všeč mi je, ker v tem primeru v času pridobim skoraj celo uro.
Martinka, daj napiši, če ni skrivnost, recept tvoje babice. Ne morem verjeti, da si jih vzhajala le 15min. Verjetno si celo testo po mesenju vzhajala 1., po oblikovanju pa še 15min, a ne?
Katarinav, moja prva učiteljica pri cvrtju krofov mi je rekla, da mora biti testo za krofe mehko - mehkejše kot za potico. No, takrat nisem vedela, na kakšno mora biti testo za potico, še manj pa za krofe.
Poleg samih količin ja zelo važno, da je testo res dobro pregneteno. Moje na koncu mesenja po teksturi in videzu spominja na točen sladoled._________________naredimo svet lepši
Katarinav, moja prva učiteljica pri cvrtju krofov mi je rekla, da mora biti testo za krofe mehko - mehkejše kot za potico. No, takrat nisem vedela, na kakšno mora biti testo za potico, še manj pa za krofe.
Poleg samih količin ja zelo važno, da je testo res dobro pregneteno. Moje na koncu mesenja po teksturi in videzu spominja na točen sladoled._________________naredimo svet lepši
Brbr, krofe sem zamesila in testo dala vzhajat kar na mizo, pokrito z rjuho, potreseno z moko. (recept še dopišem)
Potem sva z najmlajšim pripravila vse potrebno, kar pomeni, da sva nosila iz špajze vsako komponento posebej:
- marmelado je moral seveda najprej zmešat in probat, če je dobra ,
- olje zliti v kozico,
- papirnate brisačke natrgati in dati na pladenj, pa moko gor,
- poiskati penovko
Potem sem testo zrezala na 30 delov in iz njih sva zvaljala krogle.
Prvih 10 sva dala direkt na pomokan pekač in v pečico na 50°C.
Čez 15 minut sem jih začela cvreti (2 min na vsaki strani).
Ko sem 5 krofov vzela iz pečice, sem nove dala v pečico in res so hitro vzhajali. Pa lepo so bili okrogli.
Jaz sem prej vedno porabila neprimerljivo več časa, saj sem vsak krog nadevala z marmelado, ga pokrila z drugim krogom, ju stisnila in ponovno izrezala. Pa še nič ostankov ni bilo. Mi smo ponavadi iz ostankov testa izrezovali pustne maske s kolesom za flancate. To je za otroke sicer super zadeva. Samo vse je precej bolj zamudno. Tate sistem od Cinije mi je zakon. HVALA!
Potem sva z najmlajšim pripravila vse potrebno, kar pomeni, da sva nosila iz špajze vsako komponento posebej:
- marmelado je moral seveda najprej zmešat in probat, če je dobra ,
- olje zliti v kozico,
- papirnate brisačke natrgati in dati na pladenj, pa moko gor,
- poiskati penovko
Potem sem testo zrezala na 30 delov in iz njih sva zvaljala krogle.
Prvih 10 sva dala direkt na pomokan pekač in v pečico na 50°C.
Čez 15 minut sem jih začela cvreti (2 min na vsaki strani).
Ko sem 5 krofov vzela iz pečice, sem nove dala v pečico in res so hitro vzhajali. Pa lepo so bili okrogli.
Jaz sem prej vedno porabila neprimerljivo več časa, saj sem vsak krog nadevala z marmelado, ga pokrila z drugim krogom, ju stisnila in ponovno izrezala. Pa še nič ostankov ni bilo. Mi smo ponavadi iz ostankov testa izrezovali pustne maske s kolesom za flancate. To je za otroke sicer super zadeva. Samo vse je precej bolj zamudno. Tate sistem od Cinije mi je zakon. HVALA!
Večkrat slišim, da je v krofih zaradi cvrenja preveč maščobe. Meni se ne zdi.
Po mojem receptu dam v testo iz 0,75 dag moke od maščobe samo 70 ml olja, pri cvrtju se ga porabi največ 1 dl - dokaz spodaj. Od tega 1 dl se ga še precej odcedi, ko jih odložimo na papir.
Torej: ostane v krofih vsega skupaj manj kot 1,5 dl olja. Primerjalno: V receptih za biskvite je maščobe praviloma neprimerno več. Da drugih peciv niti ne omenjam.
Po mojem receptu dam v testo iz 0,75 dag moke od maščobe samo 70 ml olja, pri cvrtju se ga porabi največ 1 dl - dokaz spodaj. Od tega 1 dl se ga še precej odcedi, ko jih odložimo na papir.
Torej: ostane v krofih vsega skupaj manj kot 1,5 dl olja. Primerjalno: V receptih za biskvite je maščobe praviloma neprimerno več. Da drugih peciv niti ne omenjam.