Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Murva - Morus

Odgovori
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Jo dopolnjuje - ker je murva. Recimo... Wink
(je bilo včasih na to temo marsikaj slišati, so starejši veliko vedeli - pa si takrat nisem zapomnil)
elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

Jaz lahko zapišem, da imam (sem imel) v liniji blizu elektrodaljnovoda
zasajene dve murvi in pet češenj.
Murvi lepo raseta, češnja je ostala le ena, ostale so propadle. Pa gre za sajenje v tem tisočletju.
Seveda, to zapisujem kot opažanje, ničesar ne trdim...
Tonček

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Mogoče bi kazalo odpret novo temo o vrbah in tam bi se našlo veliko materiala. Tale na sliki, kot da bi se pripravljala na skok v vodo.
...
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Tonček, tvoja slika vrbe nima nobene veze s to temo, zato je bila odstranjena.
Tonček

Odgovor Napisal/-a Tonček »

crtj je napisal/a:
Pozor sviloprejke - 17.3.

https://sobotainfo.com/novica/lokalno/z-brezplacnim-posvetom-v-gojenje-sviloprejk/424184

Ko kdo omeni sviloprejke se vedno sponim zgodbe skopuha, ki je v javni hiši zbijal ceno in dosegel 30 € namesto regularne cene 300 €. Po enem tednu se zopet pojavi in se pritoži, da je pri njih fasal sramne uši. Pa ga zavrne madam: "A si mislil, da boš za 30 € dobil sviloprejke?!!"
Se opravičujem.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Laughing
gurenc

Odgovor Napisal/-a gurenc »

Koliko se običajno razraste krošnja povešave murve? Da se lahko oblikuje precej na široko, sem videl po slikah. Ampak tako, "normalno", koliko bi bil nek minimum, če se redno obrezuje?

In drugo vprašanje, vezano na to - obrezoval naj bi jo na 10-20 cm dolge štrclje, če sem prav seznanjen, vsako leto. A menda da rodi na dvoletnih poganjkih. Kako je sedaj? Ali vsako leto izrezuješ tiste veje, ki so že rodile, in pustiš tiste, ki so tisto leto nastale?

Hvala vnaprej. Sem jo danes dostavil, posadil in grrrrrrr..... med prevozom polomil en kup brstov in plodov.
gurenc

Odgovor Napisal/-a gurenc »

mislim da sem zjutraj po opazovanju vej že ugotovil, da se verjetno dejansko obrezuje na štrclje, iz teh pa potem rastejo veje na katerih se sproti oblikujejo plodovi, torej so plodovi na letošnjih poganjkih, ki izraščajo iz dvoletnih (morda večletnih). bo držalo?

še vedno pa prosim za informacijo, kako široko krošnjo lahko (minimalno)pričakujem.
ant

Odgovor Napisal/-a ant »

Meni pa raste murva kot nek grm, ima nekih 5-6 vrhov, ki so po svoje razvejani. Ali bi bilo smiselno, da tako murvo oblikujem v "sadno ograjo" oz. ob brajdo?

LP
ant

Odgovor Napisal/-a ant »

No meni se je letos pričela murva kar sama povešati. Visoka je cca 1,5 m.
Odgovori