Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Gobarjenje 2020

Odgovori
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Očitno res, da je v zadnjih letih prišlo do preimenovanja ...

Glej, v tekstu povezave je še "Xerocomus" : http://www.gobe.si/Gobe/XerocomusBadius ,
ko odpreš, pa "Boletus".
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Kako vemo, katere gobe, na videz sorodne travniškemu kukmaku, so užitne, manj užite ali strupene? (Mislim, da prav brutalno strupenih ni)

Opazil sem, da ko nekatere pečem, se pojavi vonj kot akumulatorska kislina, kar ni privlačno in jih potem dam stran - verjetno http://www.gobe.si/Gobe/AgaricusXanthoderma . Več kot to pa ne znam.

Današnje so tele, pa še ne vem, ali so za kaj. Vseeno sem jih pobral, ker jih raste pri sosedu v travniškem sadovnjaku huda množina, oni nikoli niso sami poskusili in smo se zmenili, da poskusim. Ker jim ni zanje, je to razlog, da so tako na horuk grdo pobrane (preden bom kregan Smile .

mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Evo, nisem vedel, da je toliko vrst kukmakov http://www.gobe.si/Mikologija/Agaricus

Jih ravno ne iščem, travniške pa z veseljem poberem. V glavnem sem jih največ nabiral na Kureščku, pa so na večini lokacij izginili Rolling Eyes .
Pa v bližini doma, zračne linije približno 500 m jih najdem. Tisti s Kureščka imajo močan okus po mandljih.
Domači pa odličnega okusa, brez priokusa (overtone)! Dobim jih občasno, ker nisem edini lovec tule Wink ._________________mfranc
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Hotel sem povedati, da v praksi ne znam dobro ločiti med različnimi kukmaki, razen ko so že v ponvi, ne glede na to, kaj lahko preberem online.

Mislim, da so tile, kar sem danes nabral, spet oni "karbolični".

Vmes so marele, kakor so nenadoma in končno začele, potem tudi zelo hitro prenehale - ravno sem uspel nasušiti tisti veliki stekleni kozarec.
pika99
Kraj: Ljubljana / dolenjska

Odgovor Napisal/-a pika99 »

neverjetno, kam se je spravil - verjetno je bilo tudi njemu preveč dežja SmileSmileSmile
v bistvu se ne vidi dobro, ampak je bil ves čisto pod streho.

pika99

Pa še ena za malce dobre volje - kje je?

pika99

Pa še eno vprašanje - mogoče kdo od bolj izkušenih gobarjev lahko pomaga.
Od kukmakov res dobro poznam in nabiram samo travniške.
Tile današnji so pa po moje tudi iz te družine, kaj pravite?
Dišijo krasno, celo bolje (bolj po mandljih) kot travniški.
Malce sem klobučka dala v usta, okus je prijeten.
Je možna zamenjava s kakšno strupenjačo?

Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Tole so cigančki. Super gobe. Priporočam tudi vlaganje v kis.
Meni osebno so vloženi v kis boljši kot jurčki.

http://www.gobe.si/Gobe/RozitesCaperata

------
pika99

AB, miljonkrat hvala!
treh ravno ne bom šla vlagat, bodo kar lepo za zajtrk popečene SmileSmileSmile
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Jap... cigančki, pšenični poprhnjenci - tudi "šampinjoni" jim pravijo. Se mi zdi, da imajo veliko imen.
Odgovori