Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Slovenska golica - Cucurbita pepo

Tonček

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Zgleda da Neštajerci ne razlikujejo, kaj so to buče golice in buče za bučnice. Bučnice imenujemo semena buč, ki imajo lupino in je poseben užitek, ko se jih v ustih lušči, da se pride do jedrca. Tale tema pa je namenjena bučam golicam, ki se rabijo za proizvodnjo bučnega olja in so semena brez lupine.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Če je tako, imaš prav. Res ne ločim in verjetno nisem edina, saj če že kupim bučno seme, kupim takega brez lupine.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Sem rojen v Celju, poznam bučnice s tržnice, že od mladih nog sem imel poln kufer luščin in sem zelo vesel, da obstajajo golice Smile
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Golice niso tako dobre za grickanje.
Bučnice z lupino pa so malce zahtevnejše za pridelavo olja. Čeprav vem, so nekdaj ob zimskih večerih luščili posušene bučna semena, da so potem brez olupa šli v oljarno z njimi. Danes se za olje pridelujejo verjetno izključno golice.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Bučnice so semena vseh vrst buč. Večina s semensko lupino golice pač brez nje.
Običajne bučnice, sveže iz buče, soljene in pečene v pečici, so bile od naprodaj na celjski tržnici. In vedno so šle dobro v promet.
Odgovori