Slovenska golica - Cucurbita pepo

Odgovori
Tonček
Prispevkov: 606
Pridružen: Sr Mar 08, 2017 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Zgleda da Neštajerci ne razlikujejo, kaj so to buče golice in buče za bučnice. Bučnice imenujemo semena buč, ki imajo lupino in je poseben užitek, ko se jih v ustih lušči, da se pride do jedrca. Tale tema pa je namenjena bučam golicam, ki se rabijo za proizvodnjo bučnega olja in so semena brez lupine.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17579
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Če je tako, imaš prav. Res ne ločim in verjetno nisem edina, saj če že kupim bučno seme, kupim takega brez lupine.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5450
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Sem rojen v Celju, poznam bučnice s tržnice, že od mladih nog sem imel poln kufer luščin in sem zelo vesel, da obstajajo golice Smile
Pepe
Prispevkov: 768
Pridružen: Če Mar 13, 2014 1:00 am
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Golice niso tako dobre za grickanje.
Bučnice z lupino pa so malce zahtevnejše za pridelavo olja. Čeprav vem, so nekdaj ob zimskih večerih luščili posušene bučna semena, da so potem brez olupa šli v oljarno z njimi. Danes se za olje pridelujejo verjetno izključno golice.
metuljc
Prispevkov: 9546
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Bučnice so semena vseh vrst buč. Večina s semensko lupino golice pač brez nje.
Običajne bučnice, sveže iz buče, soljene in pečene v pečici, so bile od naprodaj na celjski tržnici. In vedno so šle dobro v promet.
Odgovori