Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Dioscorea batatas - kitajski krompir, svetlobni koren

Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Tudi jaz ga gojim že nekaj let, do sedaj vedno le iz zračnih gomoljčkov, lani pa sem končno uspela posaditi večje število enoletnih gomoljev (zrastejo iz zračnih in so kar precej majhni) in dobila kar lep pridelek zelo dolgih gomoljev, rastli pa so kar v balah slame...

Ker vem, da je zelo zdravilen, smo ga jedli kar surovega, le opranega in nekoliko ostrganega.
Skoraj škoda ga je kuhati, se ga pa skuha veliko hitreje kot krompir, okus je pa kot malo slajši krompir, pa lepo razpade v ustih. Torej kuhan zelo okusen, surov pa sladkast, hrustljav sluzast, prijeten in nenavaden, dokler se ga ne navadiš. Zame prava poslastica tekstur in občutkov, le o okusu se ne da preveč razpravljati, ker je zelo blag.

Prezimi brez težav, tako v zemlji, kot tudi v majhnem 2 dcl lončku, ki zamrzne v kocko ledu Laughing
Vsekakor lep dodatek nenavadnim rastlinam v vrtu. Priporočam!_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Od A-A sem dobila letos dva gomoljčka s prvim listom. Oba lista sta se kmalu posušila. Bo še kaj iz gomoljčkov, ali bodo propadli?

Ste jih ostali uspeli obdržati pri življenju?
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Muha!
Že spomladi sem neuspešno ponujal sadike.
Tudi sedj jih imam nekaj, ki jih lahko odstopim._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Igy, se priporočam.

Je pa pri meni s sadikami tako: dokler samo berem o rastlini, me nič posebej ne pritegne, ko jo enkrat vidim v živo je pa čisto drugače Smile .

Ali so komu sadike preživele me še posebej zanima zaradi tele trditve v članku iz linka, ki ga je dala A-A:

Nekje proti koncu meseca marca jih lahko prinesemo iz zimske shrambe in jih posadimo v šotne lončke – ne prenašajo namreč presajanja. Ti lončki morajo biti tudi dovolj globoki oz. visoki.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Pri meni zaenkrat lepo raste v lončku. Ima nekaj listov. Kako bo pa pozimi, pa ne vem.
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Jaz jih imam že dve leti v 0,5l lončkih, pa še živijo ._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Muha, tudi pri meni so še na razpolago. Lahko pa dobiš tudi gomoljčke, zarodne brstiče, pa poseješ spomladi direktno.

Drugače pa zaenkrat nimam več slabih izkušenj s presajanjem, je zelo trdoživa rastlina. Cool
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

A-A, potem se ti pa priporočam za dva gomoljčka, nekaj bo že uspelo: ali sadika, ali gomolj Cool .
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Letošnji uspeh. Več naj spregovore fotografije.

podmladek

Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Dragocen pridelek, da si ga dal na čuvanje kar dvema čuvajema Wink Laughing Laughing .

Kot vidim, so gomolji precej globoko - koliko? Jih je bilo težko dobiti cele ven s koreninami vred?
Odgovori