Ja, tudi naša mati imajo dva enormna božična kaktusa. Kaj takega, cvet pri cvetu in še kar nastavljata cvetove (res tako žive barve kot óni v sredi na priloženi sliki z naslovom "zahvalni božični velikonočni").
Pomoje ji spomladi odškrnem kak členek ali dva... _________________go with your instinct to live as you want
Moj kaktus, ki naj bi bil zahvalni, je imel novembra in decembra le par cvetov, zdaj jih ima pa veliko več.
Danes sem v Hoferju kupila velikonočnega, tudi po členkih sodeč je velikonočni in upam, da bo zacvetel. Najprej ga bom presadila, ker ga je težko zalivati v majhnem lončku, ki je napolnjen do vrha.
Imam takega kot je plamenkin, bel z rožnatim pestičem in vedno cveti okoli božiča. Sem tudi sama opazila velikonočne v Hoferju, pa sem mislila, da gre samo za marketing. Sedaj vem nekaj več in grem raziskat.
Zahvalni kaktusi se pripravljajo k cvetenju. Poleti so bili zunaj in jim je zelo prijalo. Potem sem jih presadila in postavila na okensko polico. Ta na prvi sliki bo imel bele cvetove z rahlo rožnatim pridihom. Za ostale tri ne vem. Lani sem jih kupila v Lidlu. Imeli so majcene popke, a niso zacveteli. Čudi me, da so vsi popki svetli, saj sta lani dva imela temnejše, bolj ciklamne.
Plamenka: običajno pri kupljenih kaktusih. Izgleda, da jim pred prodajo nekaj dodajajo, da ojačajo barve, v naslednjih letih pa večinoma vsi postanejo bledo rožnati ali beli. Vsaj moje izkušnje so take.
Moji, domnevno božični, imajo nastavke cvetov šele nakazane.
Popki se razvijajo. Prva dva kaktusa bosta, kot je videti, bledo rožnat in bledo oranžen. Druga dva pa bosta najbrž oba bela z roza sredino. Od teh dveh ima prvi beli, ki je že cvetel, členke ob robovih rdečkaste, drugi pa ne.
Nazadnje urejal/a Plamenka 30 Okt 2022 17:44; skupaj popravljeno 1 krat