Ugotovil sem, da ni noben kaki trpek oziroma le neznatno, tudi če je še trd. Lani so bili trpki, letos niso. Imam 4 veje iz 4 cepov, 2 trpka, dva ne. Lani so obrodili samo trpki in so bili dobri šele povsem mehki. Letos imajo vsi pečke, morda so se poženili med sabo in zato niso trpki )
Kako se pri sušenju rešiti pečk. Glede na skrimne izkušne, bi rekel, da jih je najlažje odstraniti pri rahlo mehkih, ker po odstranitvi krhel ostaja cel. Pri mehkejših se vse skup zdreka. Da bi sušil s pečkami pa verjetno ni priporočljivo.
Ravno sem si osvežil sušenje kakija. Zanimivo čtivo!
Pred leti sem sušil v času, ko ga nismo mogli več pojesti; krivi pa nismo bili mi, ampak kaki, ki tako nesramno hitro dozori .
Takrat smo ga sušili ko je že skoraj stekel skozi rešetke sušilnika; kar pomeni, da lupljenje odpade. Kar baje tudi ni tak hud prekršek. Sem ga pa takrat ornk pokronal, kakije sem posušil do stopnje 10 po Mosovi lestvici .
Sedaj bom pazil na to da se ne "zapečejo"; je pa drug problem; letos so vsi plodovi bogato obloženi s semeni. Brez semen ni skoraj nobenega kakija ... _________________mfranc