Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sušenje kakijev

Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Ugotovil sem, da ni noben kaki trpek oziroma le neznatno, tudi če je še trd. Lani so bili trpki, letos niso. Imam 4 veje iz 4 cepov, 2 trpka, dva ne. Lani so obrodili samo trpki in so bili dobri šele povsem mehki. Letos imajo vsi pečke, morda so se poženili med sabo in zato niso trpki Smile)

Kako se pri sušenju rešiti pečk. Glede na skrimne izkušne, bi rekel, da jih je najlažje odstraniti pri rahlo mehkih, ker po odstranitvi krhel ostaja cel. Pri mehkejših se vse skup zdreka. Da bi sušil s pečkami pa verjetno ni priporočljivo.
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Uf, z ene 8 jabolki med cca 25kg kakija, pobranega teden nazaj, sva ga prejle dala 18kg sušiti. Eni so bili že kar premehki za "kulturno" razpečkanje.
https://twitter.com/ToneMartinjak/status/1589212151159619585?t=tlYo89Avn8FPlitr7R1Jkg&s=07
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Ravno sem si osvežil sušenje kakija. Zanimivo čtivo! Very Happy

Pred leti sem sušil v času, ko ga nismo mogli več pojesti; krivi pa nismo bili mi, ampak kaki, ki tako nesramno hitro dozori Cool Wink .

Takrat smo ga sušili ko je že skoraj stekel skozi rešetke sušilnika; kar pomeni, da lupljenje odpade. Kar baje tudi ni tak hud prekršek.
Sem ga pa takrat ornk pokronal, kakije sem posušil do stopnje 10 po Mosovi lestvici Very Happy .

Sedaj bom pazil na to da se ne "zapečejo"; je pa drug problem; letos so vsi plodovi bogato obloženi s semeni. Brez semen ni skoraj nobenega kakija ... Evil or Very Mad_________________mfranc
Dajmar

Re: Sušenje kakijev

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Slika
Kakšen sušilnik uporabljate?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kako lep pogled!

Jaz ga ne sušim več, je prehitro "hlapel" in se pretvarjal v kilogramčke. ;) Sušila sem ga v podobnem, kot ga imaš ti.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Jaz sem jih, v bloku, sušila na radiatorju, pa se ni obneslo. Podoben razlog kot pri Muhi. Noben krhelj ni dočakal polne suhosti :oops:
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Tole pa lepo izgleda. :) Mi jih ne sušimo.
Life is like a game ... play it ...

Slika
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Belokranjski kakiji doma. Za sušenje in svežo rabo bodo ti Tipčki. :lol:
Miklavž je že na poti. :idea:
Odgovori