Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Gobarjenje 2023

metuljc
Prispevkov: 9399
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ooooooo, trobente so, upam, da bodo še naslednji vikend!
mravlja
Prispevkov: 4236
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Očistijo se zgoraj in spodaj, potem se lahko pripravijo na vse načine. Nisem poznavalec, a meni ena najboljših gob.
Danilo
Prispevkov: 746
Pridružen: So Jun 29, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Kozjenoge ščitarje (prej so bili mesnatovci) ni potrebno kaj dosti čistiti, čeprav ponekod svetujejo. Hrapava zgornja rjava površina ima okus po lešnikih, spodnja trosovnica pa tudi doda okus. Očistimo le eventuelno umazanijo in črvivi ali obžrti del. Poskusite, vsaj mene uživanje zgornje in spodnje strani ne moti. Ravno nasprotno.
mravlja
Prispevkov: 4236
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Hvala. Se mi je zdelo, da sem nekje že opazil novo ime.
Poizkusim tudi tvoj način priprave. Wink
pika99
Prispevkov: 187
Pridružen: To Sep 13, 2016 2:00 am
Kraj: Ljubljana / dolenjska

Odgovor Napisal/-a pika99 »

Kaj pa v primeru, ko je bilo par dni zapovrstjo ponoči minus (-3 na Pokljuki), gobe pa so zrasle pred tem, sedaj pa jih najdeš, parkrat zmrznjene od odmrznjene - naravno seveda, brez skrinje? načeloma se ponovno zamrzovanje že enkrat prej zamrznjene hrane odsvetuje.
Sem namreč v nedeljo popoldan ob vračanju z Lipance našla dva krasna zdrava večja gobana, ki (po moje seveda) nista zrasla v enem dnevu, in sta za vsak primer ostala v gozdu.
Kaj bi naredili vi?
metuljc
Prispevkov: 9399
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Dvomim, da sta v gozdu ob še toplih tleh zmrznila, še pomrzmila ne. Naz bi ju mirno pojedla, zamrznila,....skratka, porabila.
pika99
Prispevkov: 187
Pridružen: To Sep 13, 2016 2:00 am
Kraj: Ljubljana / dolenjska

Odgovor Napisal/-a pika99 »

Metuljc, hvala ti!
Bom seveda veselo upoštevala v prihodnje, če se še kdaj ponovi kaj podobnega.
Danilo
Prispevkov: 746
Pridružen: So Jun 29, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Pika, na gobanu bi se pomrznjenost poznala (struktura mesa bi bila drugačna, razmočen....) in taka goba po moje ni uporabna. Če pa so videti Ok, se strinjam z Metuljc. Gobani sicer niso prilagojeni zmrzovanju kot nekatere druge poznojesenske gobe, vendar je pod listjem ali v iglicah dobra zaščita. Dober test je, ko te zebe v prste in daš roko pod listje. Začutiš, da je tam topleje.
Beki
Prispevkov: 92
Pridružen: Če Jul 08, 2021 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Beki »

Dragi moji! Danes sem poskusila včeraj nabrane kozjenoge ščitarje. Njam!
Oba s fantom dajeva odlično oceno za okus, pa tudi tekstura je fantastična, čvrsta, nič sluzasta! Upam, da jih še kdaj najdem!
Hvala za nasvete za pripravo!
pika99
Prispevkov: 187
Pridružen: To Sep 13, 2016 2:00 am
Kraj: Ljubljana / dolenjska

Odgovor Napisal/-a pika99 »

Danilo je napisal/a:
Pika, na gobanu bi se pomrznjenost poznala (struktura mesa bi bila drugačna, razmočen....) in taka goba po moje ni uporabna. Če pa so videti Ok, se strinjam z Metuljc. Gobani sicer niso prilagojeni zmrzovanju kot nekatere druge poznojesenske gobe, vendar je pod listjem ali v iglicah dobra zaščita. Dober test je, ko te zebe v prste in daš roko pod listje. Začutiš, da je tam topleje.


danilo, hvala! pa vem še nekaj novega. se pravi bi se videlo, če bi bili zmrznjeni. Naj povem še, da sta rasla med borovničevjem, pod drevesi, ampak ne v kotlinici, kot znajo biti na Pokljuki, pač pa na takem večjem ravnem zračnem delu.
Preizkusim tudi test z roko pod listje, ob prvi priliki!
Odgovori