Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Gobarjenje 2023
Kozjenoge ščitarje (prej so bili mesnatovci) ni potrebno kaj dosti čistiti, čeprav ponekod svetujejo. Hrapava zgornja rjava površina ima okus po lešnikih, spodnja trosovnica pa tudi doda okus. Očistimo le eventuelno umazanijo in črvivi ali obžrti del. Poskusite, vsaj mene uživanje zgornje in spodnje strani ne moti. Ravno nasprotno.
Kaj pa v primeru, ko je bilo par dni zapovrstjo ponoči minus (-3 na Pokljuki), gobe pa so zrasle pred tem, sedaj pa jih najdeš, parkrat zmrznjene od odmrznjene - naravno seveda, brez skrinje? načeloma se ponovno zamrzovanje že enkrat prej zamrznjene hrane odsvetuje.
Sem namreč v nedeljo popoldan ob vračanju z Lipance našla dva krasna zdrava večja gobana, ki (po moje seveda) nista zrasla v enem dnevu, in sta za vsak primer ostala v gozdu.
Kaj bi naredili vi?
Sem namreč v nedeljo popoldan ob vračanju z Lipance našla dva krasna zdrava večja gobana, ki (po moje seveda) nista zrasla v enem dnevu, in sta za vsak primer ostala v gozdu.
Kaj bi naredili vi?
Pika, na gobanu bi se pomrznjenost poznala (struktura mesa bi bila drugačna, razmočen....) in taka goba po moje ni uporabna. Če pa so videti Ok, se strinjam z Metuljc. Gobani sicer niso prilagojeni zmrzovanju kot nekatere druge poznojesenske gobe, vendar je pod listjem ali v iglicah dobra zaščita. Dober test je, ko te zebe v prste in daš roko pod listje. Začutiš, da je tam topleje.
Danilo je napisal/a: |
Pika, na gobanu bi se pomrznjenost poznala (struktura mesa bi bila drugačna, razmočen....) in taka goba po moje ni uporabna. Če pa so videti Ok, se strinjam z Metuljc. Gobani sicer niso prilagojeni zmrzovanju kot nekatere druge poznojesenske gobe, vendar je pod listjem ali v iglicah dobra zaščita. Dober test je, ko te zebe v prste in daš roko pod listje. Začutiš, da je tam topleje. |
danilo, hvala! pa vem še nekaj novega. se pravi bi se videlo, če bi bili zmrznjeni. Naj povem še, da sta rasla med borovničevjem, pod drevesi, ampak ne v kotlinici, kot znajo biti na Pokljuki, pač pa na takem večjem ravnem zračnem delu.
Preizkusim tudi test z roko pod listje, ob prvi priliki!